NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici Srbije u vezi s hrvatskim pilotima

  • Subota, Ruj 24 2022
  • Piše: 
Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici Srbije u vezi s hrvatskim pilotima Foto: HRV/Milan Paun

Hrvatska neće postupati po zamolnici Srbije vezano za uručenje poziva za ročište protiv četvorice hrvatskih pilota pred beogradskim sudom, poručili su u petak iz Ministarstva pravosuđa RH naglasivši kako hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni.

- Hrvatska Vlada iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata - ističe se u priopćenju.

Kako navode, u Ministarstvu pravosuđa i uprave zaprimljena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine. U zaprimljenoj zamolnici zatraženo je uručenje poziva za ročište 14. listopada 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave naglašava kako nije zaprimilo podignutu optužnicu niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u kaznenom postupku, osim informacije da ih se tereti temeljem optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. ožujka 2022. za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

- Ponovno ističemo da se sustav pravosudne suradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi - kaže se u priopćenju.

Dosadašnji tijek postupka u Srbiji, kažu, ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak.

- Stoga, u skladu s odredbama Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te člankom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. rujna 1997. godine, Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici - ističe se u priopćenju.

- Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava. Bez toga,  istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku - zaključuje se u priopćenju hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Srbijanski sud je nedavno podigao optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota (Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića) zbog navodnih ratnih zločina u BiH tijekom Oluje na što su najviši hrvatski dužnosnici uzvratili kako se radi o provokaciji i politički montiranoj optužnici.

Pročitano 348 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija