Ispiši ovu stranicu

DP Vukovar: Pravda je spora, ali dostižna – rezultati popisa stanovništva napokon će Vukovaru donijeti mir

DP Vukovar DP Vukovar Foto: HRV/Klaudija Boras

Domovinski pokret Vukovar oglasio se priopćenjem za medije vezano uz rezultate popisa stanovništva. Priopćenje donosimo u cijelosti:

-Udio pripadnika srpske nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika grada Vukovara pao je ispod 30% što znači da pripadnici srpske nacionalne manjine gube određena prava koju su do sada imali. Većina Vukovaraca, pripadnika srpske nacionalne manjine, vjerojatno vam ne bi ni znala reći koja točno prava im se sada ukidaju. To vam dovoljno govori o tome koliko ta tema zanima običnog malog čovjeka, ali ako pitate Milorada Pupovca ili vukovarske SDSS-ovce, oni će vam u jednom dahu ispričati sve o tome, jer je to jedina tema na kojoj počiva njihova politika i na kojoj grade svoj opstanak na političkim pozicijama.

Iako su političari iz redova srpske nacionalne manjine iskoristili ovu priliku da pošalju potpuno krive poruke i ponovno unesu nemir među građane ovoga grada, dok je Milorad Pupovac otišao i korak dalje prozivajući čak i u ovoj situaciji Ivana Penavu, Vukovarci su ovaj popis doživjeli kao konačnu priliku za gradnju normalnog suživota kakvog zaslužujemo.

Stotine puta smo naglašavali da miran i normalan suživot mora počivati na pravdi, ali istovremeno mora postojati jasno izražena namjera s obje strane. Pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru gotovo da i nisu koristili svoja prava u smislu služenja ćirilićnim pismom u poslovima iz djelokruga Grada Vukovara. Rijetko ste mogli čuti ili vidjeti da bilo koji pripadnik srpske nacionalne manjine traži prijepis službenog akta na ćirilićno pismo. Ali su zato političari iz redova srpske nacionalne manjine to konstantno koristili, pa tako Grad Vukovar već godinama tiska duple materijale za sjednice gradskog vijeća, jer eto, imaju to pravo pa da ga iskoriste.

Ispred DP-a Vukovar pozdravljamo ovaj popis stanovništva za koji vjerujemo da je puno realniji nego onaj iz 2011. godine za koji smo 10 godina tvrdili da je netočan, jer smo bili svjesni da nas nema više od 23.000 te da nam je zbog svega toga nanesena ogromna šteta, i to svim građanima, ne samo većinskom narodu.

Upravo zato danas nećemo likovati nego se iskreno veseliti novoj prilici koju je dobio Vukovar – prilici da napokon živimo mirno. Vjerujemo da se svaki Vukovarac ovom popisu u dnu svoga srca veseli, jer onaj tko živi ovdje zna da dvojezičnost nije tema o kojoj želimo raspravljati.

Grad Vukovar jednako tretira sve svoje građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, potiče rast Vukovara kroz potpore poduzetnicima svih nacionalnosti, stipendira mlade Vukovarce koji će sutra ovaj grad činiti boljim mjestom za život, osigurava besplatne udžbenike svim učenicima, sufinancira vrtić svakom djetetu bez obzira na to koji vrtić pohađa….i to je naša stvarnost, koju najčešće ne poznaju oni koji ovdje ne žive ali si daju za pravo da unose nemir kada im to odgovara. Vukovar ide naprijed i ovim putem molimo plemenitog Milorada da nas zaobiđe sa svojim teorijama da se u Vukovaru sustavno radilo na tome da se smanji broj pripadnika srpske manjine. Pitamo ga ovim putem kako se to točno radilo? Kroz potpore poduzetnicima, besplatne udžbenike ili sufinancirane cijene vrtića? Molimo sve etno-biznismene da nas ostave da napokon živimo mirno i nosimo se sa uobičajenim problemima s kojima se bori svaki grad u RH, a SDSS kao pripadnik vladajuće većine neka počne zajedno s HDZ-om voditi brigu o demografskoj slici naše države, jer nastavite li ovako, u Hrvatskoj ubrzo neće biti ni većinskog naroda, a kamoli nacionalnih manjina!! - priopćeno je iz Domovinskog pokreta Vukovar.

 

Pročitano 355 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić