NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netočnosti popisa 2011.

Gradonačelnik Ivan Penava Gradonačelnik Ivan Penava Foto: Arhiva HRV

U Vukovaru je prema rezultatima popisa stanovništva za 2021. broj Srba pao ispod 30 posto, što znači da ova nacionalna majina više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma. Popis je pokazao da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 63,02 posto Hrvata i 29,73 posto Srba. Prema popisu iz 2011. u Vukovaru je živjelo 34,87 posto Srba.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava za Hrvatski radio Vukovar komentirao je pad broja Srba u Vukovaru rekavši kako to nije rezultat iseljavanja Srba već proizlazi iz netočnosti popisa stanovništva iz 2011.

- Ne mogu reći da je s ovim popisom stanovnika pao broj Srba u Gradu Vukovaru jer je zapravo došlo do objektivne brojke koja je potvrdila naš tvrdnje koje ponavljamo od 2011., od posljednjeg popisa stanovništva prema kojemu je broj stanovnika grada Vukovara i udio srpske nacionalne manjine u Vukovaru bio netočan, odnosno namješten i lažan. Popis iz 2021. godine puno je bliže realnosti i istini. Sjetimo se da smo govorili da nas u Vukovaru nema 28 tisuća nego 22-23 tisuće što je ovaj popis i potvrdio. Govorili smo da pripadnika srpske nacionalne manjine nema 35 posto nego, oko 25-26 posto što je također ovaj popis potvrdio. Nažalost, uz sve traume koje su grad Vukovar i Vukovarci u Domovinskom ratu prošli, Vukovar je ponovno provučen kroz još jednu traumu i blato, deset je godina držan u posebnim okvirima – rekao je Penava te podsjetio na kobne posljedice koje su proizašle iz netočnog popisa stanovništva iz 2011. godine.

- Kroz prosvjede i borbu za istinu, koja je sada potvrđena, 35 časnika i dočasnika Hrvatske vojske koji su ginuli za ovaj grad sudski su osuđeni zato što su branili istinu. Podsjećam i na Igora Gilju, dijete poginulog hrvatskog branitelja koji je dobio otkaz jer nije mogao podnositi nepravdu. Nažalost, i sam sam ostao bez šogora, Darka Pajičića koji je život morao dati boreći se za istinu u svom Vukovaru i svojoj Hrvatskoj. Velike su emocije, težak je put bio svima nama, i Srbima i Hrvatima, i Mađarima i Albancima, borili smo se samo za istinu i konačno smo se za nju i izborili. Uz jednu veliku dozu žalosti i sjete, ipak sam sretan ne zato jer je pao broj i udio pripadnika srpske nacionalne manjine, to me uopće ne veseli, sretan sam jer konačno imamo relevantne podatke koji će biti temelj za gradnju budućeg Vukovara za sve nas - zaključio je Penava.

Podsjetimo, kako nakon ovog popisa stanovništva, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Pročitano 262 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija