Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Tek nešto više od četvrtine lokalnih jedinica dostavilo etičke kodekse

Tek nešto više od četvrtine lokalnih jedinica dostavilo etičke kodekse FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Jasenka Vrdoljak

Tek nešto više od četvrtine predstavničkih tijela općina, gradova i županija, kojih je 576, dostavilo je Ministarstvu pravosuđa i uprave etičke, odnosno kodekse ponašanja za članove lokalnih vijeća i skupština koji sadrže i odredbe o sprječavanju sukoba interesa.

- Ministarstvo je zaprimilo 159 kodeksa ponašanja - odgovorilo je Hini u petak Ministarstvo koje vodi evidenciju donesenih kodeksa, odnosno prati koja su predstavnička tijela ispunila svoju zakonsku obvezu, a koja nisu.

Iako je Hina tražila poimenične podatke o onima koji su ispunili, odnosno nisu ispunili tu obvezu, Ministarstvo te podatke nije navelo.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, iz prosinca prošle godine, po prvi je put obvezao sva predstavnička tijela da donesu kodekse ponašanja svojih vijećnika, kojih je oko sedam tisuća. Rok za to bio je konac lipnja.

I dok dio javnosti drži da kodeksi neće imati nikakav utjecaj na ponašanje lokalnih vijećnika, zakon je jasan u pogledu obveze njegova donošenja, a za one koji to ne učine propisao je kazne od 5000 do 15.000 kuna.

Kad bi prve kazne mogle biti izrečene, te koja je procedura nakon što se utvrdi da neka jedinica nema kodeks, pitanja su na koje Hina nije dobila odgovore.

- Vezano za upit o prekršajnim odredbama, dosad nije pokrenut postupak sukladno članku 51. Zakona. O prekršaju će odlučivati nadležni općinski sudovi - odgovorilo je Ministarstvo na Hinine upite tko će izricati kazne te koja je procedura nakon što utvrdi da neka jedinica nije donijela kodeks.

Ministarstvo je navelo kako je zaprimljene kodekse proučilo te kako je uočilo određene ponavljajuće greške, no koje nije preciziralo.

- U svrhu dorade kodeksa, općinama, gradovima i županijama dostavit će se uputa Ministarstva, dok će se ostalim jedinicama skrenuti pažnja na navedenu uputu i objavljene smjernice kako bi pravilno izradile, donijele ili doradile Kodeks ponašanja predstavničkih tijela - ističe Ministarstvo.

Kako bi kodeksi bili dostupni građanima, kao i samim vijećnicima, smjernice  preporučuju njihovu javnu objavu.

Uz dostavu opisanih materijala, uputom će se zatražiti i dostavljanje podataka o ispunjenju zakonske obveze glede članka 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

- Po okončanju roka za dostavu podataka o ispunjenju zakonske obveze, javnost će biti obaviještena o jedinicama koje su ispunile svoju zakonsku obvezu, odnosno o onima koje to nisu napravile - navelo je Ministarstvo.

Neke lokalne jedinice već su javnosti objavile svoje etičke kodekse u kojima se navodi da se osim na članove predstavničkih tijela, odnose i na izvršnu vlast, dakle općinskog načelnika i gradonačelnika te njihove zamjenike.

U njima se nabrajaju načela kojih se moraju držati lokalni dužnosnici.

Među njima su zakonitost i zaštita javnog interesa, odanost lokalnoj zajednici, čestitost i poštenje, zabrana zlouporabe ovlasti, zabrana korištenja dužnosti za osobni probitak, primjereno komuniciranje, uključujući zabranu uvredljivog govora itd.

Za praćenje primjene kodeksa zaduženi su Etički odbor i Vijeće časti koje čine predsjednik i dva člana. Imenuje ih i razrješuje općinsko odnosno gradsko vijeće, a mandati im traju do isteka mandata članova tih vijeća.

Predsjednik Etičkoga odbora imenuje se iz reda osoba nedvojbenoga javnog ugleda u lokalnoj zajednici, ne može biti nositelj političke dužnosti, niti član političke stranke.

Članovi Etičkoga odbora imenuju se iz reda vijećnika gradskog, odnosno općinskog vijeća, jedan iz vlasti i jedan iz oporbe.

Pročitano 327 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI