Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara Foto: Jasenka Vrdoljak

Aktualnim satom gradonačelnika započela je 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi uputilo je sedam vijećnika.

Vijećnika Dejana Drakulića (SDSS) je zanimalo što je s potporama za poduzetnike i financiranjem iz javnog poziva s obzirom da poduzetnici još nisu dobili sredstva. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Kristina Bilić je odgovorila kako je na natječaj pristigao veliki broj zahtjeva, točnije 244 te da je zbog povećanog broja zahtjeva i Grad povećao iznos potpore za 1,4 milijun kuna, čime je ukupan iznos za tu namjenu 2,5 milijuna kuna. Najavila je kako će za tjedan dana biti donesena odluka o raspodjeli sredstava.

Drakulićev stranački kolega, Zoran Rokvić je postavio pitanje zbog čega na najvećem dječjem igralištu u Borovu naselju ili neposrednoj blizini ne postoji sanitarni čvor, kako bi građani, odnosno djeca i njihovi roditelji ili bake i djedovi mogli koristiti toalet. Gradski pročelnik za komunalno gospodarstvo Dražen Čulig je odgovorio da ni na jednom dječjem igralištu u Vukovaru ne postoje toaleti, niti su predviđeni, te da bi se eventualno moglo razmisliti o pokretnim WC-ima, ukoliko se zaista pokaže da su neophodni. Također je rekao kako je na većini dječjih igrališta osigurana pitka voda.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) upitao je za dopis koji je uputio 21. srpnja, na koji još uvijek nije dobio odgovor, a u kojem ukazuje na potrebu da se djeci s poteškoćama u razvoju osigura senzorna soba koja bi bila smještena u vukovarskoj bolnici.

Pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš je rekao kako je riječ o Udruzi Vukovarski leptirići s kojima su stalno u kontaktu.
- Svi njihovi zahtjevi će biti prihvaćeni, adaptacija realizirana, a senzorna soba bit će smještena u prostoru Udruge – odgovorio je Paloš.

HDZ-ov vijećnik Stjepan Mađarac uputio je pitanje vezano za inflaciju koja se odrazila u svijetu. Podsjetio je kako je Vlada RH odobrila 21 milijardu kuna pomoći za građane u Republici Hrvatskoj. Zanimalo ga je hoće li Grad Vukovar osigurati dodatna sredstva kako bi se građanima olakšala situacija. Odgovorio mu je gradonačelnik Penava rekavši kako Grad Vukovar kontinuirano brine o svim svojim građanima, a umirovljenicima je odobrena nova mjera „Grad koji brine“. - Reagirali smo tijekom COVID krize i gospodarskih kriza. Činjenica je da nizak životni standard i male mirovine ove mjere ne mogu nadomjestiti. U gradu umirovljenika s mirovinama ispod 2500 imamo njih više od 3000, što je greška mirovinskog sustava i države jer je s tim sredstvima živjeti nemoguće – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Hrvatskih suverenista (HS) Vedran Vuleta je spomenuo nedavno obnovljen nogostup u Ulici bana J. Jelačića te ga je zanimalo koje će još ulice biti obnovljene do kraja godine. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac rekao je kako Grad Vukovar u planu ima sanaciju tri ceste - Ulicu Bartola Kašića, Domobransku ulica te Voćarsku za što je planirano uložiti gotovo 4 milijuna kuna. Sušac je također rekao i kako će sanirati nogostupe gdje je sanacija potrebna.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Krešimir Raguž (HDZ) upitao je hoće li se zbog cijene energenata bazeni nakon remonta zatvoriti, o čemu je do sada bilo riječi.

Gradonačelnik Penava je rekao da zatvaranje bazena žele izbjeći pod svaku cijenu jer je uložen veliki trud kako bismo dobili plivalište, a i Sportski objekti Vukovar puno rade s djecom kroz fizičke aktivnosti i sportske sadržaje.

- Nikome nije u interesu zatvaranje bazena i to ćemo pod svaku cijenu nastojati izbjeći. Pratit ćemo situaciju jer nećemo dopustiti da bilo koji segment grada Vukovara bude ugrožen. Ukoliko zbog velikog poskupljenja energenata ta priča bude neodrživa, reagirat ćemo sukladno situaciji kako ne bismo ugrozili poslovanje Grada. Troškovi s 1.500.000 kuna rastu na 10.400.000 kuna, a projekcija za 2023. još je gora. Jasno je u kakvoj smo situaciji bili, ali ju i dalje pratimo. Nakon remonta očekujemo nastavak rada bazena i radit ćemo dokle god budemo mogli pokrivati tu situaciju – rekao je Penava. Dodao je i da osim djece koja vrijedno treniraju na bazenu, tu su i zaposlenici čiji životni standard njih i njihovih obitelji treba čuvati.

Vijećnika Domovinskog pokreta (DP) Domagoja Bilića je zanimalo, s obzirom da je Grad Vukovar daleko prije svih počeo s mjerama štednje, je li se ona osjetila i po pitanju obrazovanja u Gradskom proračunu.

Gradonačelnik Penava je rekao kako će se na tragu odluke i analize koju je objavila Fina i prema kojoj je Vukovar treći grad u državi po izdvajanju za mlade obitelji i dalje braniti taj standard kao i standard umirovljenika. - To je zadnje što će doći pod upitnik te će Grad Vukovar poduzeti sve kako bi se socijalne mjere usmjerene prema građanima održale. Orijentirani smo da se ponašamo sukladno vlastitim sredstvima koje trošimo racionalno i u mjeri u kojoj možemo. Sve što činimo, činimo kako bi našim najmlađima učinili startnu poziciju i po pitanju naobrazbe i školovanja, ali i životnih uvjeta u Vukovaru – odgovorio je Penava.

Pročitano 606 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI