NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara Foto: Jasenka Vrdoljak

Aktualnim satom gradonačelnika započela je 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi uputilo je sedam vijećnika.

Vijećnika Dejana Drakulića (SDSS) je zanimalo što je s potporama za poduzetnike i financiranjem iz javnog poziva s obzirom da poduzetnici još nisu dobili sredstva. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Kristina Bilić je odgovorila kako je na natječaj pristigao veliki broj zahtjeva, točnije 244 te da je zbog povećanog broja zahtjeva i Grad povećao iznos potpore za 1,4 milijun kuna, čime je ukupan iznos za tu namjenu 2,5 milijuna kuna. Najavila je kako će za tjedan dana biti donesena odluka o raspodjeli sredstava.

Drakulićev stranački kolega, Zoran Rokvić je postavio pitanje zbog čega na najvećem dječjem igralištu u Borovu naselju ili neposrednoj blizini ne postoji sanitarni čvor, kako bi građani, odnosno djeca i njihovi roditelji ili bake i djedovi mogli koristiti toalet. Gradski pročelnik za komunalno gospodarstvo Dražen Čulig je odgovorio da ni na jednom dječjem igralištu u Vukovaru ne postoje toaleti, niti su predviđeni, te da bi se eventualno moglo razmisliti o pokretnim WC-ima, ukoliko se zaista pokaže da su neophodni. Također je rekao kako je na većini dječjih igrališta osigurana pitka voda.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) upitao je za dopis koji je uputio 21. srpnja, na koji još uvijek nije dobio odgovor, a u kojem ukazuje na potrebu da se djeci s poteškoćama u razvoju osigura senzorna soba koja bi bila smještena u vukovarskoj bolnici.

Pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš je rekao kako je riječ o Udruzi Vukovarski leptirići s kojima su stalno u kontaktu.
- Svi njihovi zahtjevi će biti prihvaćeni, adaptacija realizirana, a senzorna soba bit će smještena u prostoru Udruge – odgovorio je Paloš.

HDZ-ov vijećnik Stjepan Mađarac uputio je pitanje vezano za inflaciju koja se odrazila u svijetu. Podsjetio je kako je Vlada RH odobrila 21 milijardu kuna pomoći za građane u Republici Hrvatskoj. Zanimalo ga je hoće li Grad Vukovar osigurati dodatna sredstva kako bi se građanima olakšala situacija. Odgovorio mu je gradonačelnik Penava rekavši kako Grad Vukovar kontinuirano brine o svim svojim građanima, a umirovljenicima je odobrena nova mjera „Grad koji brine“. - Reagirali smo tijekom COVID krize i gospodarskih kriza. Činjenica je da nizak životni standard i male mirovine ove mjere ne mogu nadomjestiti. U gradu umirovljenika s mirovinama ispod 2500 imamo njih više od 3000, što je greška mirovinskog sustava i države jer je s tim sredstvima živjeti nemoguće – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Hrvatskih suverenista (HS) Vedran Vuleta je spomenuo nedavno obnovljen nogostup u Ulici bana J. Jelačića te ga je zanimalo koje će još ulice biti obnovljene do kraja godine. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac rekao je kako Grad Vukovar u planu ima sanaciju tri ceste - Ulicu Bartola Kašića, Domobransku ulica te Voćarsku za što je planirano uložiti gotovo 4 milijuna kuna. Sušac je također rekao i kako će sanirati nogostupe gdje je sanacija potrebna.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Krešimir Raguž (HDZ) upitao je hoće li se zbog cijene energenata bazeni nakon remonta zatvoriti, o čemu je do sada bilo riječi.

Gradonačelnik Penava je rekao da zatvaranje bazena žele izbjeći pod svaku cijenu jer je uložen veliki trud kako bismo dobili plivalište, a i Sportski objekti Vukovar puno rade s djecom kroz fizičke aktivnosti i sportske sadržaje.

- Nikome nije u interesu zatvaranje bazena i to ćemo pod svaku cijenu nastojati izbjeći. Pratit ćemo situaciju jer nećemo dopustiti da bilo koji segment grada Vukovara bude ugrožen. Ukoliko zbog velikog poskupljenja energenata ta priča bude neodrživa, reagirat ćemo sukladno situaciji kako ne bismo ugrozili poslovanje Grada. Troškovi s 1.500.000 kuna rastu na 10.400.000 kuna, a projekcija za 2023. još je gora. Jasno je u kakvoj smo situaciji bili, ali ju i dalje pratimo. Nakon remonta očekujemo nastavak rada bazena i radit ćemo dokle god budemo mogli pokrivati tu situaciju – rekao je Penava. Dodao je i da osim djece koja vrijedno treniraju na bazenu, tu su i zaposlenici čiji životni standard njih i njihovih obitelji treba čuvati.

Vijećnika Domovinskog pokreta (DP) Domagoja Bilića je zanimalo, s obzirom da je Grad Vukovar daleko prije svih počeo s mjerama štednje, je li se ona osjetila i po pitanju obrazovanja u Gradskom proračunu.

Gradonačelnik Penava je rekao kako će se na tragu odluke i analize koju je objavila Fina i prema kojoj je Vukovar treći grad u državi po izdvajanju za mlade obitelji i dalje braniti taj standard kao i standard umirovljenika. - To je zadnje što će doći pod upitnik te će Grad Vukovar poduzeti sve kako bi se socijalne mjere usmjerene prema građanima održale. Orijentirani smo da se ponašamo sukladno vlastitim sredstvima koje trošimo racionalno i u mjeri u kojoj možemo. Sve što činimo, činimo kako bi našim najmlađima učinili startnu poziciju i po pitanju naobrazbe i školovanja, ali i životnih uvjeta u Vukovaru – odgovorio je Penava.

Pročitano 283 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija