Ispiši ovu stranicu

Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Otkrivanje spomenika Otkrivanje spomenika Milan Paun

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

Spomenik su otkrili Tomislav Baumgertner, otac na Ovčari ubijenoga Tomislava Baumgertnera, i Valentina Rehak, kći nedavno preminuloga predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka.

Čelični spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, izradio je vukovarski kipar Dubravko Dujić Dunja na inicijativu Danijela Rehaka. Dujić je rekao da spomenik upozorava prolaznike na zločin koji se dogodio tri kilometra dalje i svjedoči da će naše sjećanje na taj zločin živjeti zauvijek.

Okupljene je u ime organizatora pozdravio Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te rekao da su ovu lokaciju odabrali kao putokaz prema Ovčari, jednoj od najvećih masovnih grobnica iz Domovinskoga rata u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci 200 žrtava.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac rekao je da je Ovčara teška mrlja koja se dogodila u Domovinskom ratu i nada se da više nikada i nigdje neće ponoviti, a obilježavanje takvih mjesta potrebno je.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao da nikada nije dosta spomen obilježja žrtvama iz Domovinskoga rata, a ovaj je spomenik postavljen na dobrome mjestu.

Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, rekao je da je Ovčara dio našega identiteta, a spomenik je podignut ubijenima i preživjelim logorašima.

Molitvu je predvodio župnika župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Tamburaški sastav Biseri iz Varaždina.

Pročitano 651 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun