NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

Raspored misa i pobožnosti uoči i na blagdan Velike Gospe u Šumanovcima, Ilači i Aljmašu

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa u ponedjeljak 15.kolovoza i ove će godine prema najavama okupiti mnoštvo hodočasnika u tri najpoznatija marijanska svetišta na istoku Hrvatske - Šumanovcima, Ilači i Aljmašu.

U Šumanovcima od 11.kolovoza do subote 13.kolovoza traje trodnevna duhovna priprema za ovaj blagdan. Tijekom pripreme, od 18 sati svake večeri je prilika vjernicima za ispovijed i sudjelovanje u marijanskoj pobožnosti, a svete mise počinju u 19 sati. 

U nedjelju 14.kolovoza je Uočnica svetkovine Uznesenja BDM. Mise započinju u 17, 19,30 i 22 sata s tim da se marijanske pobožnosti održavaju pola sata prije početka misa. Od 16 do 23 sata je prilika vjernicima za ispovijed.

Na sam blagdan Velike Gospe u svetištu Šumanovci svete mise počinju u 6, 7 i 30, 9, 10 i 30 te 17 i 30 sati, a marijanske se pobožnosti održavaju pola sata prije svake mise. Prilike za ispovijed vjernicima su od 6 do 12 sati.

U marijanskome svetištu Ilača trodnevnu duhovnu obnovu od 11. do 13.kolovoza vode fra Anto Barišić i vlč. Nikica Bošnjaković. Od 17,30 vjernici se mogu ispovijediti, u 18 sati počinje marijanska pobožnost, u 18,30 razmatranje, u 19 sati misa te nakon mise euharistijsko klanjanje.

U nedjelju 14.kolovoza marijanske pobožnosti se odvijaju prije svetih misa, a ispovijediti se može od 17 sati. Mise bdijenja počinju u 19, 21 i 23 sata. Na misu u 21 sat posebice se pozivaju mladi, a nakon te mise procesija sa svijećama i slikom Gospe Ilačke proći će oko svetišta. Također će biti održan i koncert duhovne glazbe.

Na blagdan Velike Gospe mise započinju u 7, 9, 10 i 30, 16 i 30 te 19 sati nakon koje će biti upriličeno euharistijsko klanjanje te molitva za izljev Duha Svetoga po Gospinu zagovoru. Prije misa se odvijaju marijanske pobožnosti i ispovijed

Trodnevnica je započela u četvrtak 11.kolovoza i u svetištu Aljmaš i traje do subote. Svete mise počinju u 18 sati, a nakon misa je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje.

Trodnevnicu vodi Fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u kući susreta u Taboru.

Uoči Velike Gospe u nedjelju 14.kolovoza mise počinju u 9 i 30, 17 i 30 i 19 sati. U 17 i 30 započinje i pobožnost Križnog puta na Kalvariji, u 20 sati euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje, a u 21 sat kreće procesija sa svijećama do kapelice Na Lipi uz prigodnu marijansku pobožnost.

Na blagdan Velike Gospe mise u svetištu Aljmaš počinju u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. Misa u 12 sati je za stradalnike Domovinskog rata, a u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu. Na kraju mise bit će upriličen i blagoslov djece.

Pročitano 563 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija