NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Potpuni dovršetak radova prve i druge faze uređenja korita rijeke Vuke očekuje se do listopada ove godine

Potpuni dovršetak radova prve i druge faze uređenja korita rijeke Vuke očekuje se do listopada ove godine Foto: Klaudija Boras

Projekt uređenja obaloutvrde rijeke Vuke kapitalni je projekt koji Hrvatske vode izvode u suradnji s Gradom Vukovarom. Koja se faza od ukupno sedam trenutno dovršava, doznajemo od Maria Spajića, vodnogospodarski odjel za Dunav i donju Dravu, zamjenika direktora Hrvatskih voda.

Uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara uključuje dvije cjeline koje se odnose na 6 podionica Vuke od ušća u Dunav do Bobotskog kanala te zahvat vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke – izgradnja obaloutvrde gradskog tipa, odnosno uređenje dionice Vuke uzvodno od cestovnog mosta, pojasnio je Spajić.

- Rijeka Vuka na dionici kroz grad Vukovar od ušća u Dunav do ušća Bobotskog kanala u sadašnjem stanju ne zadovoljava uvjete vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke na području grada Vukovara. Stanje uređenosti rijeke Vuke ne odgovara hidrotehničkim, urbanističkim, ekološkim i krajobraznim kriterijima na području grada Vukovara. Vodostaji rijeke Vuke tijekom ljetnog razdoblja uobičajeno se nalaze u domeni malih voda, odnosno učestale su pojave malog ili gotovo nikakvog dotoka, što uzrokuje loše stanje voda na području grada Vukovara – ističe.

Ovim projektom uređenja rijeke Vuke i obalnog pojasa trajno će se izgraditi sustav obrane od poplava i ujedno omogućiti upravljanje vodnim režimom rijeke Vuke, kako za malovodnih, tako i za velikovodnih perioda rijeke Dunav na području grada Vukovara.

- Gravitirajuće područje uz rijeku Vuku duž cijelog poteza zahvata bit će u potpunosti uređeno urbanim sadržajima koje će uz krajobrazno uređenje stanovnicima grada Vukovara u budućnosti omogućiti korištenje predmetnog prostora na nov i kvalitetniji način – pojasnio je.

Uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara uključuje dvije cjeline koje se odnose na:
- 6 podionica Vuke od ušća u Dunav do Bobotskog kanala (rkm 0+000 do 3+640),
- zahvat vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke – izgradnja obaloutvrde gradskog tipa od rkm 0+400 do 1+400, odnosno uređenje dionice Vuke uzvodno od cestovnog mosta.

Uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara od ušća u Dunav do Bobotskog kanala (rkm 0+000 do 3+640) sadrži 6 zasebnih faza: izgradnju gumene pregrade nizvodno od pješačkog mosta na rkm 0+180 (I faza), uređenje obale i korita rijeke Vuke od rkm 0+000 do rkm 0+400 (II faza), izgradnju spojnog kanala s propustom između rijeke Vuke i Radine Bare na rkm 3+027 (III faza), izgradnju spojnog kanala s propustom između rijeke Vuke i Stare Vuke na rkm 1+931 (IV faza), rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke od rkm 2+885 do rkm 3+420 (V faza) i rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke od rkm 1+393 do rkm 1+897 (VI faza).

Ukupna vrijednost radova za cjelokupno uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara iznosi 45.301.134,13 kn bez PDV-a (cca. 57 mil kn s PDV).

Podsjetio je kako se projekt provodi od 2018. godine, kada su započeti radovi na izgradnji I i II faze uređenja rijeke Vuke ukupne vrijednosti radova od 12.749.624,24 kn bez PDV-a s rokom dovršetka do kraja 2022. godine.

- Od posebne važnosti je izgradnja gumene pregrade u rkm 0+180 čijom izgradnjom se uspostavlja upravljivost vodnog režima rijeke Vuke na području grada Vukovara - izgradnjom pregrade osigurava se podizanje vodnog lica u koritu rijeke Vuke te poboljšava vodnost Radine bare, starog korita rijeke Vuke te osigurava plavljenje područja Dudik koje predstavlja značajno mrjestilište.

U slučaju porasta vodostaja Dunava iznad kote krune gumene pregrade, predviđeno je da se gumena pregrada ispušta, čime se ostvaruje izmjena vode, tj. dotok vode iz Dunava u Vuku. Gumenu pregradu moguće je ispuštati i u drugim situacijama, kada se za tim ukaže potreba – naglašava.

Dodao je i kako je do današnjeg dana realizirano ukupno 80% radova I i II faze uređenja rijeke Vuke koji se odnose na gotovo dovršenu obaloutvrdu na obje obale Vuke duž poteza od 400 metara od ušća do cestovnog mosta, a u visokoj fazi gotovosti su i radovi na izgradnji gumene pregrade gdje je još preostalo izvođenje kontrolnog okna za smještaj elektro i strojarske opreme za manipulaciju (punjenje i pražnjenje) već postavljene gumene pregrade. Potpuni dovršetak radova prve i druge faze uređenja korita rijeke Vuke, kako kaže, očekuje se do listopada ove godine.

- Usporedno s radovima I i II faze uređenja korita rijeke Vuke, od 2019. godine traju radovi VI faze vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke u Vukovaru koji se odnose na rekonstrukcija obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke od rkm 1+393 do rkm 1+897 i čija ukupna vrijednost investicije koji financiraju Hrvatske vode iznosi 6.197.797,24 kn bez PDV-a. Do današnjeg dana izvedeno je radova u visini od 75% od ukupno predviđenih radova, koji su obuhvatili izgradnju pješčanog nasipa i probijanje zemljanog nasipa bivše željezničke pruge s ciljem spajanja novog nasipa na postojeći pješački koridor uz rijeku Vuku u Vukovaru. Tijekom posljednjih godinu dana radovi se nisu odvijali jer je sukladno projektnoj dokumentaciji po dovršetku izrade nasipa za nastavak radova potreban vremenski odmak od približno 12 mjeseci u cilju konsolidacije terena ispod nasipa. S nastavkom radova se planira započeti tijekom ovog mjeseca koji obuhvaćaju uređenje krune nasipa, a dovršetak cijele VI faze uređenja rijeke Vuke u Vukovaru planira se u ljeto iduće godine – najavio je Spajić.

Rekao je i kako su Hrvatske vode za preostale faze putem prijave projekta Europskoj uniji u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurale financiranje projekta EU sredstvima u 100%-tnom iznosu u visini investicije od 26.353.712,65 kn bez PDV-a (33 mil kn s PDV).

Hrvatske vode su za predmetne radove krajem srpnja uspješno provele postupak javne nabave i odabir izvođača radova, te se očekuje skori početak radova na preostalim fazama projekta uređenja rijeke Vuke u Vukovaru.

Pročitano 383 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija