Ispiši ovu stranicu

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka Foto: Facebook stranica HITNA UŽIVO 194

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić potvrdio je za HRV da se u subotu navečer tijekom povratka s intervencije na izlazu iz sela Pačetin zapalio kombi hitne medicinske pomoći. Riječ je o vozilu iz 2014. godine koje u zavodu koriste kao zamjensko.

MATIĆ: NOVIJA VOZILA SU NAM POPRILIČNO DOBRA, ZAPALILO SE ZAMJENSKO

- Najvažnije je da nitko od djelatnika ili prolaznika tom cestom nije ozlijeđen. Navodno da je došlo do zapaljenja instalacija odnosno motora u prednjem dijelu kombija, a policija je obavila očevid. Odmah smo reagirali i povukli tim iz Iloka kao i timove iz Vinkovaca da budu na raspolaganju za eventualne intervencije na području Vukovara. – izjavio je Matić.

Naglasio je i da je stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći u našoj županiji poprilično dobro.

- Vozila kojima svakodnevno radimo su novija i jako dobra, a rezervna koristimo kao zamjenska kada su nova na servisu i sl. U ovom slučaju kod Pačetina zapalilo se zamjensko vozilo – rekao je Matić istaknuvši da su u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije upravo prošli postupak javne nabave te sklopili ugovor o nabavi tri nova vozila za hitnu medicinsku pomoć sredinom listopada.

ŠOTA: DJELATNICI SU SE JEDVA IZVUKLI VAN I JOŠ SU SPAŠAVALI OPREMU

S druge pak strane, incident sa zapaljenim kombijem komentirao je za Hrvatski radio Vukovar i predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći i predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota, naglasivši da ovaj slučaj zorno pokazuje loše stanje voznog parka kola hitne medicinske pomoći u cijeloj Hrvatskoj.

- Vozilo je počelo gorjeti još tijekom vožnje i djelatnici su se jedva izvukli van. Unatoč opasnoj situaciji hrabri kolege su uspjele čak i spasiti dio opreme. Na sreću nisu vozili pacijenta i nije bilo ozlijeđenih. No ova situacija pokazuje loše stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći ne samo ovdje u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj. Ta vozila definitivno moraju biti bolja i nabavljati se iz drugih sustava i izvora, a ne iz proračuna županije kako je sada slučaj. Godinama se borimo da vozni park dobivamo od države kao policija i vatrogasci jer je to način da osiguramo kvalitetna vozila u objedinjenoj nabavi kao i njihovo održavanje – istaknuo je Šota.

Zbog slučaja zapaljenoga kombija, već su uputili dopis i Vladi RH te resornome ministru kao upozorenje o potrebi prevencije ovakvih opasnih slučajeva.

- Moramo reći da vozila koja služe za rad hitne medicinske pomoći nisu adekvatna za tu vrstu rada, posebice vozila koja nisu sastavljena kvalitetno. Kupuju se dostavna vozila koja se prerađuju za potrebe hitne pomoći s novim instalacijama koje smo dosad osporavali. U novije vrijeme postoji nekoliko profesionalnih firmi u Europi, no i dalje je upitno gdje takva vozila nabavljati – naglasio je Šota.

POŽAR GASILI PRIPADNICI JVP VUKOVAR, DVD BOBOTA I DVD TORDINCI

O događaju su se oglasili i iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Naveli su da je u subotu 6.kolovoza oko 20,15 sati tijekom vožnje županijskom cestom Vera-Bobota-Pačetin, nedaleko od ulaza u Pačetin, izbio požar na prometnom sredstvu za transport bolesnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije.

„U vozilu se nalazilo troje djelatnika zavoda. Očevidom je utvrđeno kako je požar izbio uslijed kvara na električnim instalacijama odakle se proširio na druge dijelove motora te dalje prema stražnjem dijelu vozila. S vozila se požar raširio i na nisko raslinje u lijevom i desnom odvodnom kanalu uz cestu. Požar su lokalizirali pripadnici JVP Vukovar, DVD Bobota i DVD Tordinci. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta bit će poznata po dostavljenom izvješću o šteti. O događaju policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće”, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

 

Pročitano 459 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar