NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka Foto: Facebook stranica HITNA UŽIVO 194

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić potvrdio je za HRV da se u subotu navečer tijekom povratka s intervencije na izlazu iz sela Pačetin zapalio kombi hitne medicinske pomoći. Riječ je o vozilu iz 2014. godine koje u zavodu koriste kao zamjensko.

MATIĆ: NOVIJA VOZILA SU NAM POPRILIČNO DOBRA, ZAPALILO SE ZAMJENSKO

- Najvažnije je da nitko od djelatnika ili prolaznika tom cestom nije ozlijeđen. Navodno da je došlo do zapaljenja instalacija odnosno motora u prednjem dijelu kombija, a policija je obavila očevid. Odmah smo reagirali i povukli tim iz Iloka kao i timove iz Vinkovaca da budu na raspolaganju za eventualne intervencije na području Vukovara. – izjavio je Matić.

Naglasio je i da je stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći u našoj županiji poprilično dobro.

- Vozila kojima svakodnevno radimo su novija i jako dobra, a rezervna koristimo kao zamjenska kada su nova na servisu i sl. U ovom slučaju kod Pačetina zapalilo se zamjensko vozilo – rekao je Matić istaknuvši da su u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije upravo prošli postupak javne nabave te sklopili ugovor o nabavi tri nova vozila za hitnu medicinsku pomoć sredinom listopada.

ŠOTA: DJELATNICI SU SE JEDVA IZVUKLI VAN I JOŠ SU SPAŠAVALI OPREMU

S druge pak strane, incident sa zapaljenim kombijem komentirao je za Hrvatski radio Vukovar i predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći i predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota, naglasivši da ovaj slučaj zorno pokazuje loše stanje voznog parka kola hitne medicinske pomoći u cijeloj Hrvatskoj.

- Vozilo je počelo gorjeti još tijekom vožnje i djelatnici su se jedva izvukli van. Unatoč opasnoj situaciji hrabri kolege su uspjele čak i spasiti dio opreme. Na sreću nisu vozili pacijenta i nije bilo ozlijeđenih. No ova situacija pokazuje loše stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći ne samo ovdje u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj. Ta vozila definitivno moraju biti bolja i nabavljati se iz drugih sustava i izvora, a ne iz proračuna županije kako je sada slučaj. Godinama se borimo da vozni park dobivamo od države kao policija i vatrogasci jer je to način da osiguramo kvalitetna vozila u objedinjenoj nabavi kao i njihovo održavanje – istaknuo je Šota.

Zbog slučaja zapaljenoga kombija, već su uputili dopis i Vladi RH te resornome ministru kao upozorenje o potrebi prevencije ovakvih opasnih slučajeva.

- Moramo reći da vozila koja služe za rad hitne medicinske pomoći nisu adekvatna za tu vrstu rada, posebice vozila koja nisu sastavljena kvalitetno. Kupuju se dostavna vozila koja se prerađuju za potrebe hitne pomoći s novim instalacijama koje smo dosad osporavali. U novije vrijeme postoji nekoliko profesionalnih firmi u Europi, no i dalje je upitno gdje takva vozila nabavljati – naglasio je Šota.

POŽAR GASILI PRIPADNICI JVP VUKOVAR, DVD BOBOTA I DVD TORDINCI

O događaju su se oglasili i iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Naveli su da je u subotu 6.kolovoza oko 20,15 sati tijekom vožnje županijskom cestom Vera-Bobota-Pačetin, nedaleko od ulaza u Pačetin, izbio požar na prometnom sredstvu za transport bolesnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije.

„U vozilu se nalazilo troje djelatnika zavoda. Očevidom je utvrđeno kako je požar izbio uslijed kvara na električnim instalacijama odakle se proširio na druge dijelove motora te dalje prema stražnjem dijelu vozila. S vozila se požar raširio i na nisko raslinje u lijevom i desnom odvodnom kanalu uz cestu. Požar su lokalizirali pripadnici JVP Vukovar, DVD Bobota i DVD Tordinci. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta bit će poznata po dostavljenom izvješću o šteti. O događaju policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće”, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

 

Pročitano 190 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija