Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U izlijetanju poljskog autobusa 12 poginulih

U izlijetanju poljskog autobusa 12 poginulih FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Klaudija Boras
Subotnje jutro donijelo je tragični kraj putnicima iz Poljske, koji su krenuli na hodočešće u Međugorje, a koji su se zatekli na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u Varaždinskoj županiji.
Kako je potvrdilo Ministarstvo infrastrukture Republike Poljske u autobusu su putovale 44 osobe pri čemu je 12 osoba izgubilo život. Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je ozlijeđene.
U 5:35 Centar 112 dobio je prvu informaciju o tome da se na autocesti A4 dogodila strašna prometna nesreća, objavio je na konferenciji za medije ispred varaždinske bolnice ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
- Informaciju smo dobili od državljanke Poljske koja je bila u autobusu. Ono što mogu reći to je da su odmah izašle sve žurne službe na teren. Prva je izašla Hitna služba, nekih 16 timova, zatim policija, vatrogasci i naravno djelatnici Hrvatskih autocesti - rekao je Božinović.

Na pitanje o tome koliko je bilo vozača te jesu među ozlijeđenima rekao je:

- To spada u one informacije koje se još utvrđuju - ističe te je potvrdio je da prema onome što su ljudi na terenu mogli uočiti, nije bilo djece.

One informacije koje su potvrđene su da su 32 osobe ozlijeđene i zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu.

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je navedene bolnice, a najnovije podatke o ozlijeđenima iznio je nakon obilaska varaždinske bolnice.

- Imamo 19 teško ozlijeđenih bolesnika, 12 lakše ozlijeđenih. U općoj bolnici u Varaždinu smješteno je 11 bolesnika, 5 sa teškim tjelesnim ozljedama koje su smješten u jedinici za intenzvino liječenje i 6 je lakše ozlijeđenih putnika koji su po odjelima - rekao je Beroš koji se zahvalio dežurnim službama koje su uz brzu reakciju pokazale da su bile na visini zadatka.

- Promptno se svi zbrinjavaju, zdravstveni sustav je od jutros na nogama. Već sam im rekao, a ponovit ću i sada: Zahvaljujem svim ravnateljima koji su prekinuli godišnje i vraćaju se i koji će se uključiti za operativne programe za ove koji su predviđeni tijekom popodnevnih sati. Želio bih još jednom zahvaliti svim žurnim službama - prvo Hitnoj, potom i policiji, vatrogascima, stožeru cilvilne zaštite i ophodnji Hrvatskih autocesta koji su brzo bili na terenu - zaključio je Beroš.

Resorni ministar posjetio je ozlijeđene u KB Dubrava.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je za poljsku televiziju kako su sve žrtve poljski državljani, a da je autobus varšavskih registracijskih oznaka. U međuvremenu, poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski sletio je u Hrvatsku i sastao se s Berošem te će zajedno u obilazak ozlijeđenih u bolnicama.

- U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć - napisao je na Twitteru premijer Andrej Plenković.

Izraz sućuti putem Twittera uputio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- U telefonskom razgovoru s poljskim kolegom ministrom vanjskih poslova Zbigniew Rau izrazio sam sućut povodom tragične prometne nesreće koja se dogodila na autocesti A4. Iskazao sam nadu u brz oporavak unesrećenih te da nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć. Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima - napisao je Grlić Radman.

U međuvremenu, akcija izvlačenja autobusa dizalicom je završena, kao i očevid.

Pročitano 340 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI