Ispiši ovu stranicu

DP će tražiti od EU da u Dalmaciji osnuje Centar za protupožarne zračne snage

Ilustracija Ilustracija Foto: HTV/Klaudija Boras

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava najavio da će DP zatražiti od Europske unije da u Dalmaciji osnuje Europski centar za protupožarne intervencijske zračne snage te pozvao građane da se priključe toj inicijativi.

Inicijativu je osmislio stručni tim DP-a na čelu sa Željkom Primorcem, a Mate Šimundić, predsjednik županijske Skupštine, samu je inicijativu pokrenuo prošle godine.

- Riječ je o osnivanju europskog Ureda za europske intervencijske protupožarne zračne snage. Takav ured ne postoji na razini EU, a za njim očigledno postoji potreba. Da je tako, uvjerili smo se i na vlastitoj koži prilikom nedavnih požara u Dalmaciji i susjednim zemljama, Sloveniji i BiH. Svjedoci smo kako vrlo često naši piloti i naše zračne snage pomažu od Izraela do Portugala, gdje god je to potrebno – rekao je Penava.

Tvrdi kako Hrvatska, kao jedina članica EU koja nema europsku agenciju na svom teritoriju, a koja, s obzirom na iskustvo, tradiciju i kvalitetu stručnih kadrova kojima raspolaže i uz sve resurse u Dalmaciji, zaslužuje nešto takvo, posebice jer ideja kreće iz Domovinskog pokreta prema Bruxellesu.

-Siguran sam da imamo prostora za izlobirati takav ured unutar EU. Također sam siguran da će Hrvati, a posebice Dalmatinci, znati to cijeniti jer treba pretrpjeti sve ove toplinske udare, živjeti s njima usred turističke sezone, uz strah kad će i gdje buknuti požar. Mislim da nikome od nas to ne ide u prilog. Pozivam sve koji mogu pridonijeti ovoj inicijativi da nam se priključe i nadam se da ćemo se u perspektivi izboriti da europski ured i europska agencija budu na tlu i teritoriju RH!'- kaže Penava te dodaje kako imaju razrađen prijedlog koji obuhvaća i prijeko potrebnu činjenicu da se taj sustav izdvoji iz MORH-a kako bi bio prihvatljiv civilnom dijelu EU i kako bi ga bilo lakše financirati.

-Objektivno, taj dio priče i spada pod civilnu zaštitu, odnosno Centar za uzbunjivanje 112 i definitivno mislim da tu možemo napraviti dobru priču preko EU fondova, ali i na korist svih građana EU. Dovoljno smo jaki i ustrajni da napravimo sve ono što je potrebno i dobro za hrvatsku državu i u to ne treba sumnjati – poručuje.

 

Pročitano 393 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić