Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Počela državna matura

ispiti ilustracija ispiti ilustracija Foto: HRV

Počela je državna matura

Ispitima iz likovne umjetnosti i informatike danas diljem Hrvatske počinju ispiti državne mature kojima će u ljetnom roku pristupiti skoro 31 tisuća učenika, te još oko 5,5 tisuća kandidata izvan redovitog sustava školovanja u Hrvatskoj, koji državnu maturu polažu u ispitnim centrima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Slavonskom Brodu i Splitu.  Ispiti državne mature, najviše dva u jednom danu, pisat će se od 21. svibnja do 11. lipnja.

Državna matura obuhvaća obvezni dio, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, te ispite izbornoga dijela.

U ljetnom roku na ispite izlazi oko dvije tisuće manje učenika od ukupnog broja prijavljenih, što su oni koji nisu uspješno završili razred i upućeni su na popravne ispite.

Ispit iz hrvatskog jezika piše se 27. svibnja (esej) i 28. svibnja (test), a njegovu višu razinu polagat će gotovo 21 tisuća učenika, od čega 11,6 tisuća gimnazijalaca te malo više od devet tisuća 'strukovnjaka'. Na B razini bit će više od tisuću gimnazijalaca, a oko 8,8 tisuća ostalih učenika.

Provjera znanja iz matematike na obje razine pisat će se 3. lipnja. Za višu razinu matematike na ispite će izaći 6,3 tisuće gimnazijalaca i 2,1 tisuće učenika strukovnih i umjetničkih škola, a za osnovnu razinu 6,4 tisuće gimnazijalaca i skoro šesnaest tisuća 'strukovnjaka'.

Engleski jezik na višoj razini polaže 9,5 tisuća gimnazijalaca i malo više od pet tisuća strukovnih učenika, a na osnovnoj 2,7 tisuća gimnazijalaca i više od jedanaest tisuća ostalih učenika.

Preliminarni rezultati znat će se 9. srpnja, rok za žalbe je 11. srpnja, a 16. srpnja bit će poznati konačni rezultati. Već idući dan, 17. srpnja, počinju prijave za jesenski rok, u okviru kojega će se ispiti državne mature održavati od 23. kolovoza, a objava rezultata bit će 16. rujna. 

 

Pročitano 2307 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI