NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

Edukacija je bila usmjerena prema predstavnicima općina, udruga i relevantnim dionicima iz sustava socijalne skrbi kako bi podigli razinu svijesti o potrebama osoba koje imaju bolesti demencije te načina ophođenja prema njima kako bi se podigla razina kvalitete života, pojasnila je Melita Bošnjak, voditeljica ureda Vukovar.

Predsjednica udruge Memorija Silvija Dološić Groznica, univ,spec.iur. kao suradnica na programu prenijela je primjere dobre prakse iz Udruge te svoja znanja i iskustvo u radu s osobama oboljelima od Alzheimera s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem više dnevnih boravaka u sredinama u kojima ih nema.

-Ostvarivanje ljudskih prava u starosti znači prije svega skrb za kvalitetu života osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i sprječavanje diskriminacije na osnovi starosti i bolesti. Kroz predavanje istaknut ćemo najkvalitetnije instrumente zaštite ljudskih prava oboljelih od Alzheimerove bolesti, a koji se temelje na načelima autonomije, samoodređenja i najboljeg interesa oboljele osobe. Takvi zahtjevi najbolje se mogu ostvariti u sustavima koji predviđaju više različitih modaliteta zaštite oboljelih od Alzheimerove bolesti. Pravni status skrbnika i odlučivanje o pravima, interesima i potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti uz podršku, informirani pristanak oboljele osobe na medicinski tretman i/ili istraživanje o samoj bolesti kao i mogućnost sklapanja anticipirane naredbe, instrumenti su zaštite njihovih ljudskih prava. Život osoba treće dobi reguliran je zakonskim mjerama i politikama koje nisu posebno okrenute njihovim potrebama te u svojoj suštini krše temeljna ljudska prava, osobito kad je riječ o osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti. Palijativna skrb jedna je od tih mjera koje se trebaju smatrati temeljnim ljudskim pravom oboljelih od Alzheimerove bolesti – naglasila je Dološić Groznica.

Projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“provodi se od 1. lipnja 2023. godine kao trogodišnji ciklus kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Besplatna pravna pomoć najosjetljivijim društvenim skupinama

Besplatna pravna pomoć najosjetljivijim društvenim skupinama Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. lipnja 2022. godine je započela s provedbom dva projekta. Ministarstvo pravosuđa i uprave financira projekt „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva: ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici'', projekt „(RE)aktivacija starijih osoba!''

Opći cilj projekta „Besplatna pravna pomoć - jednakost svima i pristup pravdi 2022.“ je osigurati građanima zakonom zajamčena prava na primarnu besplatnu pravnu pomoć, djelotvornu pravnu zaštitu, pristup pravdi i pružiti sveobuhvatnu podršku najosjetljivijim društvenim skupinama sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji ( Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo). Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći udruga pruža:

  • opću pravnu informaciju

  • pravni savjet

  • sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela

  • zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima

  • pravna pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava i Udrugom žena Vukovar. Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći dodatne aktivnosti bit će regrutacija, selekcija, edukacija i aktivno uključivanje volontera. Volonteri će zajedno s djelatnicima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima informirati javnost i građane o mogućnostima korištenja usluga primarnog pravnog savjetovanja. Specijalizirana edukacija na kojoj će sudjelovati zaposlenici i volonteri. Dodatne aktivnosti su i organiziranje dvije „Karavane“, od kojih će jedna biti organizirana u Vukovarsko-srijemskoj, a druga u Osječko-baranjskoj županiji te će biti posjećena mjesta: Negoslavci, Orolik, Banovci, Ilača, Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji i mjesta: Belišće, Đakovo, Valpovo, Vuka, Beketinci Široko polje, Semeljci, Šodolovci, Habjanovci u Osječko-baranjskoj županiji. Održat će se dvije Javne akcije u Vukovaru i Osijeku. Također dodatna aktivnost je umrežavanje, suradnja, posjeta i motivacijski sastanci s partnerskim organizacijama i predstavnicima lokalne vlasti i javnopravnim tijela. Zagovaranje osvještavanje za rasprostranjeniju pravnu podršku građanima i pravne propise kojima se pobliže reguliraju prava žrtvi i svjedoka kao i tražitelja pravne pomoći. Suradnja s lokalnim i nacionalnim institucijama te umrežavanje. Kroz cijelo vrijeme provedbe projekta promovirat će se institut besplatne pravne pomoći u medijima te će poslije održanih aktivnosti sudionici aktivnosti popuniti evaluacijske listiće. Projekt završava 31. prosinca 2022. godine.

Također je 1. lipnja 2022. godine počela provedba treće i posljednje godine projekta ''(RE)aktivacija starijih osoba!''. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva: ''Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici''.

Provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom za starije osobe Primum.

Opći cilj projekta je Širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi s ciljem podrške deinstitucionalizacije i aktivnom uključivanju starijih osoba u društvo kroz usluge i inovativne modele uključivanja. Projekt završava 31. svibnja 2023. godine

Vrste usluga i aktivnosti koje će se provoditi do 31.svibnja 2023. godine su: Pravna i psihološka pomoć i podrška osobama starije životne dobi, javno zagovaračke aktivnosti, okrugli stol, promocije te tisak edukativnog materijala, inovativni pristup socijalnom uključivanju osoba starije životne dobi koristeći moderne tehnologije-Mobilna halo pomoć u kući, uključivanje mladih kroz volonterski program u rad s osobama starije životne dobi, jačanje mreže s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje i evaluacija projekta.

Pročitano 1088 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija