Ispiši ovu stranicu

Svečano zatvoren 16. Vukovar film festival, dodijeljeno čak pet nagrada!

Zatvaranje VFF-a Zatvaranje VFF-a Foto: HRV/Valerija Lozančić

Svečano je zatvoren 16. Vukovar film festival u okviru kojeg je tijekom pet dana vukovarska publika mogla uživati u 60-ak najnovijih ostvarenja iz podunavskih zemalja, ali i ostatka svijeta. Nagrađeno je pet filmova.

Ukrajinski film “Vizija leptira” koji je svečano otvorio festival i čija je glavna glumica Rita Burkovska bila prisutna cijelo trajanje festivala osvojio je posebnu nagradu žirija, a isto je priznanje osvojio i dokumentarac “3 minute” u režiji mladog Ivana Maloče i Slavice Šnur. U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma uvjerljivu pobjedu odnio je mađarski uradak “Branka”, redatelja Akosa Kovacsa o krađi novorođenčadi na početku rata 1991. godine. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je njemački “Nemogući projekt” redatelja Jensa Meurera o velikom povratku analogne fotografije dok je najboljim filmom festivala proglašen još jedan mađarski film - “Neprilagođen”. To je djelo koje je, osim što se radi o redateljskom prvijencu mlade Hajni Kis, prije nekoliko tjedana u svojoj zemlji proglašen najboljim filmom godine.

U stručnom žiriu nalazili su se naši istaknuti glumac Marko Cindrić, popularni književnik Velimir Grgić te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Osim filmova u konkurenciji na festivalu su se prikazali budući kino hitovi kao što su novi film Parka Chana Wooka “Dvostruka prijevara” koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu te švedska biografska sportska drama “Ja sam Zlatan”, priča o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća - Zlatanu Ibrahimoviću.

Kategorija “festivalski hitovi” koja se prikazivala na perivoju dvorca Eltz standardno je i ove godine bila najposjećenija kada je publika u pitanju. No, po gledanosti nisu zaostali niti filmovi prikazani u službenoj konkurenciji u tri kategorije - dugometražni igrani, kratkometražni igrani te dokumentarni film

-Šesnaesto izdanje vukovarskog filmskog festivala jedno je od svakako najboljih koji su do sada organizirani zbog velike posjećenosti projekcija, raznovrsnosti programa, bogatih popratnih događaja, ali prvenstveno zbog kvalitetnih filmova s kojima će se publika u ostatku Hrvatske tek upoznati kada budu krenuli s regularnom kino distribucijom. Vukovar, odnosno vukovarska publika još jednom su dokazali da vole kvalitetne, festivalske filmove - poručio je direktor VFF-a Igor Rakonić.

Svečano zatvaranje šestnaestog vukovarskog filmskog festivala uveličala je i vukovarska premijera hrvatskog filma “Baci se na pod”. Premda se film već desetak dana prikazuje u službenoj kino distribuciji, on još nije imao priliku zaigrati pred vukovarskom publikom pa je ovom projekcijom to ujedno bilo i njegovo domaće premijerno prikazivanje. Zatvaranje festivala svojim dolaskom uveličali su Nina Violić, redateljica i glavna glumica filma “Baci se na pod”, skladatelj filma Filip Šovagović, direktor festivala Igor Rakonić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, spomenuti dobitnici nagrada, glumica Rita Burkovska i redatelj Akos Kovacs te članovi žirija Velimir Grgić i Đelo Hadžiselimović.

- I ove je godine u VFF uloženo puno truda i rada kako bi građani Vukovara, ali I svi posjetitelji dobili jednu lijepu filmsku priču I nadam se da su zadovoljni - poručio je Penava.

Pročitano 414 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić