Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Županji obnovljen prikaz nekadašnjih žetvenih običaja

U Županji obnovljen prikaz nekadašnjih žetvenih običaja FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Turistička zajednica Grada Županje u subotu je obnovila prikaz nekadašnje žetve u Slavoniji, s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, a kako su to činili naši stari vjerno su prikazali članovi Udruge stanara šokačkih stanova “Đeram”, Udruge “Stara sinija” iz Donjih Hrgova u bosanskoj Posavini te Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojvodina).

Sudionici su se okupili kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.

- Županja nije samo kolijevka nogometa i tenisa, nego i tradicijskih običaja, folklora i čuvanja baštine - rekao je direktor Turističke zajednice Grada Županje Kruno Šarić zadovoljan što je priredba “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti” ponovno zaživjela nakon dvogodišnje stanke.

Zadovoljstvo je iskazao i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić dok je u ime županijske vlasti podršku priredbi iskazala pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

Svoj udio u priredbi dali su i članovi KUD-a “Tomislav” iz Županje, Lovačke udruge “Gaj” Županja čiji su članovi za sudionike i posjetitelje kuhali čobanac od divljači i Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje.

Posjetitelji su imali prigodu razgledati strojeve koji su se koristili u žetvi poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi.

Pročitano 362 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI