Ispiši ovu stranicu

Muzej vučedolske kulture proslavio sedmi rođendan

Muzej vučedolske kulture proslavio sedmi rođendan Foto: HRV/Valerija Lozančić

Festivalom vučedolske kulture Muzej vučedolske kulture proslavio je sedmi rođendan. Tom su prigodom organizirane brojne aktivnosti, a svečano je otkrivena i ploča Oznake europske baštine.

Nagradu dodjeljuje Europska komisija lokalitetima diljem Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelje europske integracije.

-Ovu iznimnu nagradu dobili smo 13. lipnja u Bruxellesu za doprinos razvoju europske povijesti i promicanje europskih vrijednosti. Muzej vučedolske kulture Oznaku europske baštine dobio je jer je to jedinstveno mjesto posvećeno vučedolskoj kulturi koja se proširila na 13 zemalja Europske unije što je omogućilo daljnje širenje tih tradicija i znanja, a što je također vidljivo na izložbenim predmetima te aktivnostima i promociji muzeja – rekla je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija RH dodajući kako je prosudbeno povjerenstvo prepoznalo i edukativni i komunikacijski potencijal muzeja na promociji vučedolske kulture u europskom kontekstu.

Muzej vučedolske kulture drugi je nositelj ove oznake u Hrvatskoj, uz Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a 60. na području Europe.

-Ponosni smo što smo drugi nositelj ove oznake u Hrvatskoj i što je Europska komisija prepoznala tu značajnu europsku crtu našega lokaliteta, zajedničku europsku baštinu koja se vidi na svakom koraku, posebice u onom prezentacijskom smislu koji se može vidjeti u našemu muzeju. To znači kako smo zaista pokazali da je vučedolska kultura jedna prava civilizacija istovremena mezopotamskoj i egipatskoj te da su svi standardi koje je Vučedolac ustanovio i dalje prisutni u svakodnevnome životu, a nismo ni znali korijeni sežu tako daleko, čak 5.000 godina u povijest – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

U okviru Festivala vučedolske kulture studenti diplomskog studija Neverbalnog teatra Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku izveli su performans Na liniji Horizonta.

- Mladi umjetnici pokretima i plesom donose nam svoju interpretaciju vučedolske kulture. Dakle, naš muzej postao je podloga za kreiranje novih sadržaja što nam je osobito značajno – naglasila je Hutinec.

Postavljena je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Vučedolac izvan okvira Darka Bilandžića, voditelja marketinga muzeja, također jedan posve novi vid izložbenog projekta.

- Dok su za vrijeme pandemije koronavirusa bili zabranjeni posjeti muzejima razmišljali smo kako dodatno naš muzej približiti posjetiteljima. Došli smo na ideju interaktivne izložbe proširene stvarnosti Vučedolac izvan okvira. Naime, željeli smo prezentirati muzej izvan okvira standardnih prezentacija, prvenstveno u marketingu. Tada nismo imali znanja koja su potrebna za napraviti ovakvu jednu izložbu proširene stvarnosti. To je novitet koji koristi mladu, novu tehnologiju za koju nismo upoznati da ju je još neki muzej koristio i imao ovakvu vrstu prezentacije - rekao je Bilandžić.dodajući kako se nada da će ova izložba pokrenuti lavinu dodatnih sadržaja.

Održane su i radionice kućnog pivarstva i eksperimentalne arheologije s prapovijesnim tehnikama izrade keramike i alata. U programu je sudjelovao i Vokalni ansambl Brevis. Uz prapovijesnu vatru i prigodnu glazbenu kulisu posjetitelji su mogli pripremiti sami svoj ukusni vučedolski zalogajčić.

Pročitano 517 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić