NAJNOVIJE
Debitant pobijedio na Hamburg maratonu

Na Dunavskoj šetnici u Vukovaru održan je 19. vukovarski "Hamburg" maraton. Najbrži je bio Hrvoje Tržić, član Urt "Nexe Team-a".

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:55)
Općina Stari Mikanovci projektom solarne elektrane na Šahovskom domu planira uštedjeti 45.000 kuna

Načelnik općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, rekao je kako su uspješno aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time ostvarili pravo na sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na objektu dvorane Šahovskog doma. 

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:41)
Plenković najavio niže cijene goriva

Premijer Andrej Plenković u Sinju je najavio kako će ovoga tjedna gorivo osjetno pojeftiniti.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:24)
Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić potvrdio je za HRV da se u subotu navečer tijekom povratka s intervencije na izlazu iz sela Pačetin zapalio kombi hitne medicinske pomoći. Riječ je o vozilu iz 2014. godine koje u zavodu koriste kao zamjensko.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:19)
U Cerni obilježena 94. godišnjica smrti Stjepana Radića

HSS Vukovarsko-srijemske županije u Cerni je obilježio 94. godišnjicu smrti predsjednika te stranke Stjepana Radića, hrvatskoga vođe iz prve polovice 20. stoljeća koji je preminuo 8. kolovoza 1928. godine od ozljeda zadobivenih u atentatu u jugoslavenskoj skupštini u Beogradu.

Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Gašparović podsjetio je kako je na hrvatske zastupnike 20. lipnja 1928. godine pucao zastupnik srpskih radikala Puniša Račić te ubio Đuru Basaričeka i Pavla Radića, a teško ranio Stjepana Radića, Ivana Pernara i Ivana Granđu.

U župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Cerni služena je sveta misa za Stjepana Radića, a predvodio ju je vlč. Alojzije Asić.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:18)
Danas se trči 307. Sinjska alka

Nakon Bare i Čoje, danas se tradicionalno trči 307. Sinjska alka.

(Nedjelja, 07 Kolovoz 2022 08:18)
U izlijetanju poljskog autobusa 12 poginulih
Subotnje jutro donijelo je tragični kraj putnicima iz Poljske, koji su krenuli na hodočešće u Međugorje, a koji su se zatekli na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u Varaždinskoj županiji.
(Nedjelja, 07 Kolovoz 2022 08:08)

Muzej vučedolske kulture proslavio sedmi rođendan

Muzej vučedolske kulture proslavio sedmi rođendan Foto: HRV/Valerija Lozančić

Festivalom vučedolske kulture Muzej vučedolske kulture proslavio je sedmi rođendan. Tom su prigodom organizirane brojne aktivnosti, a svečano je otkrivena i ploča Oznake europske baštine.

Nagradu dodjeljuje Europska komisija lokalitetima diljem Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelje europske integracije.

-Ovu iznimnu nagradu dobili smo 13. lipnja u Bruxellesu za doprinos razvoju europske povijesti i promicanje europskih vrijednosti. Muzej vučedolske kulture Oznaku europske baštine dobio je jer je to jedinstveno mjesto posvećeno vučedolskoj kulturi koja se proširila na 13 zemalja Europske unije što je omogućilo daljnje širenje tih tradicija i znanja, a što je također vidljivo na izložbenim predmetima te aktivnostima i promociji muzeja – rekla je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija RH dodajući kako je prosudbeno povjerenstvo prepoznalo i edukativni i komunikacijski potencijal muzeja na promociji vučedolske kulture u europskom kontekstu.

Muzej vučedolske kulture drugi je nositelj ove oznake u Hrvatskoj, uz Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a 60. na području Europe.

-Ponosni smo što smo drugi nositelj ove oznake u Hrvatskoj i što je Europska komisija prepoznala tu značajnu europsku crtu našega lokaliteta, zajedničku europsku baštinu koja se vidi na svakom koraku, posebice u onom prezentacijskom smislu koji se može vidjeti u našemu muzeju. To znači kako smo zaista pokazali da je vučedolska kultura jedna prava civilizacija istovremena mezopotamskoj i egipatskoj te da su svi standardi koje je Vučedolac ustanovio i dalje prisutni u svakodnevnome životu, a nismo ni znali korijeni sežu tako daleko, čak 5.000 godina u povijest – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

U okviru Festivala vučedolske kulture studenti diplomskog studija Neverbalnog teatra Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku izveli su performans Na liniji Horizonta.

- Mladi umjetnici pokretima i plesom donose nam svoju interpretaciju vučedolske kulture. Dakle, naš muzej postao je podloga za kreiranje novih sadržaja što nam je osobito značajno – naglasila je Hutinec.

Postavljena je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Vučedolac izvan okvira Darka Bilandžića, voditelja marketinga muzeja, također jedan posve novi vid izložbenog projekta.

- Dok su za vrijeme pandemije koronavirusa bili zabranjeni posjeti muzejima razmišljali smo kako dodatno naš muzej približiti posjetiteljima. Došli smo na ideju interaktivne izložbe proširene stvarnosti Vučedolac izvan okvira. Naime, željeli smo prezentirati muzej izvan okvira standardnih prezentacija, prvenstveno u marketingu. Tada nismo imali znanja koja su potrebna za napraviti ovakvu jednu izložbu proširene stvarnosti. To je novitet koji koristi mladu, novu tehnologiju za koju nismo upoznati da ju je još neki muzej koristio i imao ovakvu vrstu prezentacije - rekao je Bilandžić.dodajući kako se nada da će ova izložba pokrenuti lavinu dodatnih sadržaja.

Održane su i radionice kućnog pivarstva i eksperimentalne arheologije s prapovijesnim tehnikama izrade keramike i alata. U programu je sudjelovao i Vokalni ansambl Brevis. Uz prapovijesnu vatru i prigodnu glazbenu kulisu posjetitelji su mogli pripremiti sami svoj ukusni vučedolski zalogajčić.

Pročitano 139 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija