Ispiši ovu stranicu

Otkupna cijena pšenice izazvala razočarenje poljoprivrednika

S otkupnom cijenom pšenice poljoprivrednici su u gubitcima od oko 2000 kuna po hektaru S otkupnom cijenom pšenice poljoprivrednici su u gubitcima od oko 2000 kuna po hektaru Foto: Freepik.com

Nakon što je u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek održana konferencija o žetvi pšenice na kojoj otkupljivači nisu željeli govoriti o otkupnoj cijeni pšenice, jučer je na internetskim stranicama tvrtke Žito istaknuta cijena od 2,00 do 2,20 kune za kilogram pšenice, ovisno o tome o kojoj je klasi riječ.

Veliko je razočarenje među poljoprivrednicima koji su zbog enormnih poskupljenja plavog dizela i mineralnih gnojiva očekivali cijenu od 2,50 do 3,00 kune po kilogramu.

- U ovoj državi ništa nije normalno. Završit ćemo izgleda ovu žetvu pšenice u lipnju, no na žalost smo zbog cijene zavijeni u crno. Grupacija "Žito" iz Osijeka ima svoju poslovnu politiku i formirala je otkupnu cijenu koja je sada referentna i za druge otkupljivače. No, više me od njih ljute Žitozajednica i Ministarstvo poljoprivrede koji nisu naveli podatke o ulaganjima po hektaru. Naša su ulaganja 12.000 kuna i s ovim ćemo cijenama biti na gubitku od 2.000 kuna po hektaru – izjavio je za HRT Radio Osijek Petar Pranjić, razočarani poljoprivrednik iz Novog Čeminca kojega je nakon žetve pšenice dočekala informacija o njezinoj otkupnoj cijeni.

Pročitano 522 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac