Ispiši ovu stranicu

Rad obiteljskih liječnika na hitnoj samo iznimno

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Žana Kunji

Napise o prijedlogu da liječnici obiteljske medicine mogu biti raspoređeni na rad u hitnoj pomoći i bolničkom hitnom prijamu, opovrgnulo je Ministarstvo zdravstva istaknuvši da se predlaže uključivanje obiteljskih liječnika u rad hitnih službi samo u iznimnim slučajevima, prenosi Hina.

-Nastavno na netočne napise u medijima, koji generaliziraju prijedlog odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti neutemeljeno insinuirajući stalnu obvezu rada liječnika obiteljske medicine u Hitnoj službi ili u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu (OHBP), Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode - stoji u priopćenju.

Ministarstvo ističe kako se ta planirana odredba odnosi samo na iznimne slučajeve u izvanbolničkoj medicinskoj službi s ciljem sprečavanja neželjenih događaja koji su se već događali u prošlosti.
Smatraju da je riječ o utemeljenom prijedlogu koji je moguće provesti, što dokazuje primjer sporazuma između Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, koja je odlučila dodatno povezati domove zdravlja s hitnom službom kako bi se otklonio i najmanji rizik od neželjenih događaja.
- Činjenica je da hitna medicinska služba iznimno rijetko poziva nekoga iz primarne, ali smatramo da je to važan faktor sigurnosti - rekao je ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić. 

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako se time želi dodatno ojačati uloga liječnika obiteljske medicine unutar zdravstvenog sustava.
-Cilj je jasno definirati proces postupanja u takvim iznimnim situacijama, imajući u vidu važnost, ali i opterećenost primarne zdravstvene zaštite - istaknuo je Beroš.

Prijedlogom se ujedno omogućuje Domovima zdravlja da angažiraju administratore, što će u određenoj mjeri rasteretiti liječnike opće medicine.

 

Pročitano 438 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić