NAJNOVIJE
Uzrok požara je pregrijani produžni kabl

Uzrok požara u obiteljskoj kući u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali tehnički je kvar, odnosno pregrijavanje produžnoga kabla, izjavila je Dijana Ljubas, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 15:02)
Najbolje za najbolje

Najbolje za najbolje projekt je kojega provode osječka gradska uprava, Osijek Software City i osječko Sveučilište, a kroz koji će se studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje.

Ova će se stipendija, za razliku od ostalih, dodjeljivati već početkom studiranja što znači da će unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiti ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju student može raditi i preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. Po završetku studija tvrtka koja je stipendirala studenta, studentici ili studentu ponudit će i radno mjesto.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin govoreći o projektu rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Kako je pojasnio, gradski dio stipendije iznosi 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

- Radi se o jednoj novoj vrsti stipendije jer je riječ o odnosu studenata i njihovih budućih poslodavaca. Ovim smo projektom htjeli povećati atraktivnost studiranja u gradu Osijeku i privući maturante iz grada Osijeka, šireg područja grada Osijeka, ali i izvan granica Republike Hrvatske. Uvjet prijave za ovaj način stipendiranja nije hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u gradu Osijeku tako da se prijaviti svi mogu. Prvi način povećanja atraktivnosti je iznos stipendiranja koji je najmanje 450 eura mjesečno svih 12 mjeseci u jednoj godini, a drugi je taj što se ova stipendija studentici ili studentu isplaćuje već od prve godine – pojasnio je Vulin.

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

- Javni poziv za stipendiranje otvoren je 25. srpnja i traje godinu dana. Ove je godine ovo pilot projekt za kojega smo u proračunu osigurali sredstva za 66 stipendija, a siguran sam da će sljedeće godine biti i više. S ovim projektom ćemo nastaviti i dalje jer na njega gledamo, ne kao klasično stipendiranje, već potporu gospodarstvu jer smo svjesni činjenice da nam u određenim sektorima iz godine u godinu sve više nedostaje radne snage – naglasio je Vulin.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 13:31)
U Vukovaru se do 12.kolovoza održava Kino pod zvijezdama

Hrvatski dom Vukovar i ove godine organizirao je Kino pod zvijezdama, a traje od 8.-12. kolovoza 2022. 

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:51)
Raste broj zaraženih virusom SARS-CoV-2

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 1872 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 12 osoba. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 7710. Među njima je 607 pacijenata na bolničkome liječenju, a na respiratoru su 22. U samoizolaciji se nalazi 3591 osoba.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 11:57)
Jučer evidentirana dva požara - na silosu u Otoku i na farmi u Ivankovu

Jučer su na području naše policijske uprave zabilježena dva požara na građevinskim objektima.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:32)
Učenik Vladimir Grubić drugi na Sportskim igrama mladih

Učenik trećeg razreda osnovne škole Nikola Tesla iz Mirkovaca Vladimir Grubić zauzeo je drugo mjesto na Sportskim igrama mladih u Rijeci, u disciplini 60 metara sprint.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:09)
Policajci educirali radnike u turizmu

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske održali su u Vinkovcima edukaciju za turističke djelatnike, predstavnike ugostiteljskih objekata za smještaj odnosno kuća za odmor i turističkih zajednica.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:07)

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala Foto: Arhiv HRV-a/Valerija Lozančić

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali su upute kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina i toplinskih valova kakvima svjedočimo i danas na prostoru gotovo čitave Hrvatske.

Tako, u cilju zaštite zdravlja ljudi tijekom takvih razdoblja treba izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati, a to osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Nadalje, treba izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana, piti dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Savjetuje se nošenje lagane i široke odjeće svijetlih boja i prirodnih materijala kao i pokrivala pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Potrebno je jesti više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem, tiuširati se mlakom vodom, a mogu se stavljati i hladni oblozi.

Oni koji rade ili treniraju na otvorenom, trebaju nuzimati češće pauze u hladu te piti više tekućine odnosno jednu i pol čašu svakih pola sata. Iznimno je važno i prilagoditi temperaturu prostora u kojem se boravi. Sobnu je tako temperaturu preporučljivo održavati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i 24 stupnja noću.

Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, posebice one okrenute suncu, zatvoriti sva umjetna svjetla i isključiti što je više moguće uređaja u domu.

Noću treba rastvoriti što je moguće više prozora kako bi svježi noćni zrak ušao u prostor. Pri ekstremnim vrućinqama mogu se rasprostrijeti mokre ručnike, ali ujedno pripaziti na povećanu vlažnost zraka. 

Kod klimatizacije prostora važno je paziti da tražena temperatura ne bude niža od 7 Celzijevih stupnjeva u odnosu na vanjsku. Električne je ventilatore najbolje koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka, a za boravak je najbolje birati najhladniju prostoriju u kući/stanu. 

Svakako bi pri ovako ekstremnim vremenskim uvjetima trebalo izbjegavati naporan fizički rad, a ukoliko se ne može izbjeći, treba ga obavljati u najhladnije doba dana, obično između 4 i 7 sati ujutro te poslijepodne nakon 17 sati. 

Opće su preporuke tijekom toplinskih valova potražiti hlad, ne ostavljati djecu i životinje u prakiranom vozilu, redovito koristititi sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja a kada su djeca u pitanju sredstva s najvećim faktorom (50+) kao i laganu odjeću koja štiti od UV zraka. 

Izlaganje sunčevom UV zračenju potrebno je prilagoditi uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Treba izbjegavati putovati u najtoplijem dijelu dana. 

O nastupanju toplinskih valova valja se redovito informirati kod službenih izvora poput Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Pročitano 97 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija