NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala Foto: Arhiv HRV-a/Valerija Lozančić

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali su upute kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina i toplinskih valova kakvima svjedočimo i danas na prostoru gotovo čitave Hrvatske.

Tako, u cilju zaštite zdravlja ljudi tijekom takvih razdoblja treba izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati, a to osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Nadalje, treba izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana, piti dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Savjetuje se nošenje lagane i široke odjeće svijetlih boja i prirodnih materijala kao i pokrivala pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Potrebno je jesti više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem, tiuširati se mlakom vodom, a mogu se stavljati i hladni oblozi.

Oni koji rade ili treniraju na otvorenom, trebaju nuzimati češće pauze u hladu te piti više tekućine odnosno jednu i pol čašu svakih pola sata. Iznimno je važno i prilagoditi temperaturu prostora u kojem se boravi. Sobnu je tako temperaturu preporučljivo održavati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i 24 stupnja noću.

Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, posebice one okrenute suncu, zatvoriti sva umjetna svjetla i isključiti što je više moguće uređaja u domu.

Noću treba rastvoriti što je moguće više prozora kako bi svježi noćni zrak ušao u prostor. Pri ekstremnim vrućinqama mogu se rasprostrijeti mokre ručnike, ali ujedno pripaziti na povećanu vlažnost zraka. 

Kod klimatizacije prostora važno je paziti da tražena temperatura ne bude niža od 7 Celzijevih stupnjeva u odnosu na vanjsku. Električne je ventilatore najbolje koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka, a za boravak je najbolje birati najhladniju prostoriju u kući/stanu. 

Svakako bi pri ovako ekstremnim vremenskim uvjetima trebalo izbjegavati naporan fizički rad, a ukoliko se ne može izbjeći, treba ga obavljati u najhladnije doba dana, obično između 4 i 7 sati ujutro te poslijepodne nakon 17 sati. 

Opće su preporuke tijekom toplinskih valova potražiti hlad, ne ostavljati djecu i životinje u prakiranom vozilu, redovito koristititi sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja a kada su djeca u pitanju sredstva s najvećim faktorom (50+) kao i laganu odjeću koja štiti od UV zraka. 

Izlaganje sunčevom UV zračenju potrebno je prilagoditi uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Treba izbjegavati putovati u najtoplijem dijelu dana. 

O nastupanju toplinskih valova valja se redovito informirati kod službenih izvora poput Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Pročitano 366 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija