NAJNOVIJE
Uzrok požara je pregrijani produžni kabl

Uzrok požara u obiteljskoj kući u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali tehnički je kvar, odnosno pregrijavanje produžnoga kabla, izjavila je Dijana Ljubas, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 15:02)
Najbolje za najbolje

Najbolje za najbolje projekt je kojega provode osječka gradska uprava, Osijek Software City i osječko Sveučilište, a kroz koji će se studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje.

Ova će se stipendija, za razliku od ostalih, dodjeljivati već početkom studiranja što znači da će unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiti ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju student može raditi i preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. Po završetku studija tvrtka koja je stipendirala studenta, studentici ili studentu ponudit će i radno mjesto.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin govoreći o projektu rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Kako je pojasnio, gradski dio stipendije iznosi 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

- Radi se o jednoj novoj vrsti stipendije jer je riječ o odnosu studenata i njihovih budućih poslodavaca. Ovim smo projektom htjeli povećati atraktivnost studiranja u gradu Osijeku i privući maturante iz grada Osijeka, šireg područja grada Osijeka, ali i izvan granica Republike Hrvatske. Uvjet prijave za ovaj način stipendiranja nije hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u gradu Osijeku tako da se prijaviti svi mogu. Prvi način povećanja atraktivnosti je iznos stipendiranja koji je najmanje 450 eura mjesečno svih 12 mjeseci u jednoj godini, a drugi je taj što se ova stipendija studentici ili studentu isplaćuje već od prve godine – pojasnio je Vulin.

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

- Javni poziv za stipendiranje otvoren je 25. srpnja i traje godinu dana. Ove je godine ovo pilot projekt za kojega smo u proračunu osigurali sredstva za 66 stipendija, a siguran sam da će sljedeće godine biti i više. S ovim projektom ćemo nastaviti i dalje jer na njega gledamo, ne kao klasično stipendiranje, već potporu gospodarstvu jer smo svjesni činjenice da nam u određenim sektorima iz godine u godinu sve više nedostaje radne snage – naglasio je Vulin.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 13:31)
U Vukovaru se do 12.kolovoza održava Kino pod zvijezdama

Hrvatski dom Vukovar i ove godine organizirao je Kino pod zvijezdama, a traje od 8.-12. kolovoza 2022. 

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:51)
Raste broj zaraženih virusom SARS-CoV-2

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 1872 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 12 osoba. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 7710. Među njima je 607 pacijenata na bolničkome liječenju, a na respiratoru su 22. U samoizolaciji se nalazi 3591 osoba.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 11:57)
Jučer evidentirana dva požara - na silosu u Otoku i na farmi u Ivankovu

Jučer su na području naše policijske uprave zabilježena dva požara na građevinskim objektima.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:32)
Učenik Vladimir Grubić drugi na Sportskim igrama mladih

Učenik trećeg razreda osnovne škole Nikola Tesla iz Mirkovaca Vladimir Grubić zauzeo je drugo mjesto na Sportskim igrama mladih u Rijeci, u disciplini 60 metara sprint.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:09)
Policajci educirali radnike u turizmu

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske održali su u Vinkovcima edukaciju za turističke djelatnike, predstavnike ugostiteljskih objekata za smještaj odnosno kuća za odmor i turističkih zajednica.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:07)

U Osijeku održan prosvjedni skup sindikata telekomunikacije

U Osijeku održan prosvjedni skup sindikata telekomunikacije FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Matea Karlović

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u subotu je u Osijeku s prosvjednog skupa upozorenja, pod nazivom „Zajedno za veće plaće“ poslodavcima poručio da traže kontinuirano usklađivanje plaća s troškovima života svim radnicima.

Na jednosatnom prosvjednom skupu na osječkom Trgu slobode, HST je također od poslodavaca zatražio povećanje minimalnih osnovnih plaća po platnim razredima, dodavši da sindikati ne pristaju na uvođenje šestodnevnog radnog tjedna.

- Ovo je prvi prosvjed potpore radnicima Hrvatskog telekoma d.d. (HT) čiji Kolektivni ugovor ističe 30. lipnja ove godine, a poslodavac nije spreman prihvatiti uvjete sindikata i još nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru - rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST-a koji okuplja članove ICT sektora i reprezentativni je sindikat u kompletnom telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj.

Mamić ističe kako poslodavac nudi mrvice na koje HST i radnici ne žele pristati.

- Najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj koja ima maržu profita od 43 posto i zarađuje do 3 milijarde kuna godišnje, može bolje - izjavila je Mamić, dodavši da poslodavac radnicima nudi oko 100 eura za iduće 2,5 godine.

Napominje da je prosječna inflacija prešla 10 posto, a troškovi života i više, zbog čega traže kontinuirano usklađenje plaća s troškovima života. Ustvrdila je da to poslodavac nije spreman prihvatiti, kao što ne prihvaća i zahtjev za povećanjem donje granice platnog razreda.

- Neprihvatljivo nam je da u jednoj od najbogatijih kompanija u Hrvatskoj radnici počinju raditi s minimalnom plaćom. Između 20 i 30 posto radnika HT-a, čiji je vlasnik Deutsche Telekom, zajedno s agencijskim radnicima, rade za 5 tisuća kuna bruto plaće, što je nešto više od minimalca - tvrdi predsjednica HST-a. Kaže kako traže 5000 kuna neto plaće i da visokoobrazovani radnici počinju s 7000 kuna neto ( sada su na 5800 kuna).

S obzirom da pregovori još uvijek traju Mamić je najavila nastavak prosvjeda u Splitu, Rijeci i Zagrebu te poručila poslodavcima da ukoliko ne prihvate njihove zahtjeve pregovori će biti prekinuti, a zaposlenici će krenuti u štrajk.

Sindikalni povjerenik HTS-a za Slavonije Viktor Vanek rekao je da se ovim skupom, na kojemu su se okupili zaposlenici HT-a iz cijele Slavonije, daje potpora pregovorima za Kolektivni ugovor.

- Regija Slavonija ima oko 500 zaposlenika i oko 200 do 300 radnika koji su na agencijskim i studentskim ugovorima, i  to nisu povremeni poslovi već oni rade stalno i godinama je tako - dodao je.

U HST-u su zatražili pregovore i s A1 Hrvatska odakle su, kažu sindikalci, dobili odgovor da ne žele robovati formi i imati Kolektivni ugovor.

Pročitano 80 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija