Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Dan je antifašističke borbe

Dan je antifašističke borbe HRV

Dan je antifašističke borbe koji se obilježava u spomen na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašističke postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a prigodna svečanost održat će se u Spomen-parku Brezovica kod Siska

Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, Vlada Republike Hrvatske organizator je obilježavanju blagdana Dana antifašističke borbe u suradnji s Predsjednikom RH, Hrvatskim saborom i jedinicama lokalne i područne samouprave.

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) najavili su da će polaganje cvijeća u Spomen-parku Brezovica početi u 9 sati, a svečani program, kojeg će prenositi Hrvatska radiotelevizija, u 9,30. Po završetku svečanog programa predviđeno je druženje uz vojnički grah.

Na svečanosti će sudjelovati predsjednik Republike Zoran Milanović, a kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora bit će sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Počast žrtvama fašističkog režima polaganjem crvenog karanfila uz spomenik „Stari Brijest“ u Spomen-parku Brezovica odat će i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Joškom Klisovićem.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin rekao je da su Hrvatska i Europska unija, kao zajednica naroda, utemeljene na antifašističkoj borbi.

- Ne samo da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu - rekao je Habulin.

Istaknuo je i kako je 22. lipnja iznimno značajan datum jer je na taj dan 1941. počeo organizirani oružani otpor na području tadašnje Jugoslavije te je osnovan partizanski odred u šumi Brezovica kao prva oružana antifašistička formacija na području okupirane Europe.

- Upravo na području Hrvatske kresnuta je iskra ustanka, pokrenut je organizirani oružani otpor nacifašističkoj okupaciji. To je ono na što mi danas moramo biti ponosni - kazao je Habulin.

Zaključio je kako bi to trebale znati i mlade generacije, ali da se danas ne uči dovoljno o narodno-oslobodilačkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata što se, kako je ocijenio, mora promijeniti.

Dan antifašističke borbe i 81. godišnjice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj bit će obilježen i u Zagrebu.

Pročitano 447 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI