Ispiši ovu stranicu

OŠ Antuna Bauera dio je Erasmus+ projekta

OŠ Antuna Bauera u Grčkoj OŠ Antuna Bauera u Grčkoj Foto: OŠ Antun Bauer

Netom prije pandemije, 2020. godine, vukovarska Osnovna škola Antuna Bauera uključila se u KA229 Erasmus+ projekt pod nazivom Science through experiments in Europe 2 (Znanost kroz eksperimente u Europi 2). Bauerci u projektu sudjeluju s još pet partnerskih škola iz Španjolske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Turske. Cilj projekta je da učenici kroz eksperimente steknu znanja i kompetencije vezane za određene teme na praktičan način te podizanje njihove svijesti o različitosti kultura, jezika i običaja. Teme koje se obrađuju su zvuk, energija, kemija, tlo, sila i gravitacija te toplina. Osim znanja i kompetencija vezanih za STEAM predmete, sudjelujući u projektu učenici razvijaju i svoje lingvističke kompetencije u engleskom jeziku koji je glavni jezik komunikacije u projektu. Učenici proučavaju i izvode eksperimente vezane za svaku pojedinu temu, a glavni proizvod na završetku projekta bit će knjižica eksperimenata.

Osim raznih aktivnosti koje učenici provode u svojoj školi, također se i putuje na mobilnosti. Iako je pandemija malo otežala putovanja, u projektu su se dosada uspjele ostvariti dvoje mobilnosti: prva mobilnost bila je u grčkom glavnom gradu od 3. do 9. travnja, a druga u rumunjskom gradu Râmnicu Vâlcea od 1. do 8. svibnja.

U kolijevci zapadne civilizacije i demokracije četvero učenika (Norin Anđelković, Fran Bogojević, Iva Markovinović i Iva Penava) u pratnji dvije nastavnice (Nevene Genčić, koja je koordinatorica projekta i Sanje Tunuković) posjetili su najpoznatije građevine antičke Grčke: Akropolu i njezin muzej, Posejdonov hram, Zeusov hram, stadion Panathinaiko gdje su se održale prve moderne Olimpijske igre 1894., ali i kompleks na kojem su se održale Olimpijske igre 2004. Također su posjetili i planetarij u kojem su učili o svemiru, planetima i asteroidima. Učenici su s ponosom i dostojanstvom predstavili svoju zemlju, grad i školu vršnjacima i nastavnicima iz partnerskih škola, a nastavnici su imali sastanke na kojima su dogovarali aktivnosti i planove vezane za provedbu projekta. Učenici i nastavnici vratili su se prepuni dojmova i obogaćeni jednim neprocjenjivim iskustvom. Budući da su učenici boravili u obiteljima, ovo iskustvo obogatilo ih je ne samo znanjem vezanim za znanost ili kulturu koju su tamo iskusili, već i time što su upoznali prekrasne ljude koji su se jako potrudili učenicima približiti svoju kulturu, tradiciju i običaje te svojom toplinom omogućili da se svi osjećaju ugodno i sretno. Započela su i divna prijateljstva koja će, sigurni smo, dugo trajati.Rumunjska


Slična predivna iskustva i stvaranje novih prijateljstava nastavilo se i u Rumunjskoj, u gradu Râmnicu Vâlcea, gdje su učenici (Erik Balog Širić, Gabriel Barišić, Lorena Barišić i Melani Grganić) i dvije nastavnice (Nevena Genčić i Edita Kery) boravili od 1. do 8. svibnja. I u Rumunjskoj su posjećivali razne znamenitosti kao što su grad Horezu gdje su učili o lončarstvu, grad Curtea de Arges gdje su imali priliku vidjeti zanimljivu tvornicu staklenih božićnih ukrasa, tvornicu prehrambene industrije gdje su učili o proizvodnji džemova, sokova, kompota… Budući da na svaku mobilnost putuju različiti učenici, I na ovoj mobilnosti se vrijedno radilo. Nastavnici su imali sastanke, a učenici su u školi domaćinu radili razne eksperimente te su također predstavljali svoju zemlju, grad i školu. I ovaj se tim vratio pun dojmova i s osmjesima na licima, jer su stekli predivna iskustva i nova prijateljstva. Fotografije s putovanja mogu se pogledati na Instagram profilu Baueraca in a Facebook stranici projekta:

https://www.instagram.com/_bauerci_/

https://www.facebook.com/groups/921507311668899

 

Mobilnosti se nastavljaju i sljedeće školske godine, pa tako OŠ Antuna Bauera očekuju putovanja u Španjolsku, Tursku i Mađarsku. Posljednji sastanak u sklopu projekta održat će se upravo u Vukovaru, kada će OŠ Antuna Bauera ugostiti svoje partnere iz projekta krajem svibnja 2023.

Osim mobilnosti, Bauerci vrijedno rade i na projektu kod kuće. Dok je jedan dio Erasmus+ tima bio na mobilnosti u Rumunjskoj, tim koji je bio u Grčkoj sudjelovao je u Gimnaziji Vukovar na Festivalu Znanosti gdje su pokazali četiri kratka pokusa vezana za silu i gravitaciju, ali su svojim sugrađanima također pokazali fotografije i iznijeli svoje dojmove s putovanja te na taj način možda ohrabrili druge učenike da sudjeluju u ovakvim projektima kada im se ukaže prilika. Kako je to izgledalo također možete pogledati na Instagram profilu Baueraca. https://www.instagram.com/_bauerci_/

OŠ Antuna Bauera također je od 8. do 10. lipnja u holu svoje škole održala školski znanstveni sajam. Svi učenici škole su pritom imali priliku pogledati izložbu radova vezanih za biologiju, kemiju i fiziku te također pročitati i naučiti o hrvatskim znanstvenicima i njihovim izumima. Svi učenici imali su prilike pogledati i isprobati eksperimente koje su za njih izvodili učenici koji su sudjelovali na mobilnostima zajedno s ostalim učenicima viših razreda. Eksperimente možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=7pXXlQADdxs

Učenici koji su sudjelovali na mobilnostima izložili su svoje fotografije i QR kodove eksperimenata, predstavljanja škole i fotografija s mobilnosti, ali su također svojim kolegama iz škole ispričali kako im je bilo na mobilnostima te na taj način ohrabrivali ostale učenike da i oni sudjeluju i steknu jedno prekrasno i nezaboravno iskustvo.

Sada se približio kraj školske godine, ljeto je stiglo i svi idu na zasluženi odmor, a od rujna ih čekaju nove mobilnosti, nova iskustva. Bauerci su i uzbuđeni zbog prvog domaćinstva u Erasmus+ projektu tijekom kojeg će imati priliku pokazati sve ljepote grada Vukovara ali i šire okolice.

 

 

Pročitano 481 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI