Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru je obilježena 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana

U Vukovaru je obilježena 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana Foto: J. Vrdoljak

U organizaciji članova Inicijalnog kruga „Tuđman 100” svečanom akademijom u Gradskom muzeju Vukovar obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je rekao kako bi, da se pitao Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebala izgledati proslava 100.-og rođendana Franje Tuđmana to bilo organizirano na način da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave.

- Cijeli tjedan bi ustanove, vrtići, škole, znanstvene i druge ustanove imali temu 100-tog rođendana Franje Tuđmana. Danas bi nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franje Tuđmana, a ne Macrona, kako smo gledali prije nekoliko tjedana - poručio je Penava. Dodao je kako aktualna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i djelo.

Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu počast su odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić.

Mišetić je rekao kako se ovdje u Vukovaru sa zahvalnošću prisjećamo čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, a to je stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

- Između Franje Tuđmana i Vukovara je uspostavljena i postoji trajna simbolična veza, ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva – rekao je Jurčević dodajući da što Franju Tuđmana više „detuđmaniziraju”, on zadobiva sve veće simbolično značenje.

Akademik Pečarić smatra da se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prema Tuđmanu odnosi na isti način kao što se odnosi i država.

- U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje – rekao je Pečarić.

Prije svečane akademije, članovi Inicijalnog kruga „Tuđman 100” su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijenac i upalili svijeću kao i podno Tuđmanovog spomen poprsja na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

 

Pročitano 567 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI