Ispiši ovu stranicu

Ne možemo na Bleiburg, ali možemo na Kumanovu ciglanu

Sudionici obilježavanja Sudionici obilježavanja Novosti

U organizaciji Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi polaganjem vijenac i paljenjem svijeća podno spomenika kod bivše Kumanove ciglane u Vinkovcima obilježena je 77. godišnjica bleiburške tragedije.

Sjećanje je to na desetine tisuća Hrvata ubijenih u austrijskom Bleiburgu i na križnim putovima nakon završetka Drugoga svjetskoga rata.

“Nikako ne smijemo zaboravit ove događaje iz naše povijesti jer svaka žrtva hrvatskog naroda zaslužuje počast i treba biti zapamćena”, riječi su predsjednika Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi i predsjednika HVIDRE Vinkovci Zorana Marunčeka.

S obzirom kako ove godine nema obilježavanja obljetnice stradavanja hrvatskog naroda na Bleiburgu, odlučili smo se okupiti na ovoj simboličnoj komemoraciji”, rekao je Marunček dodavši kako moramo poznavati svoju povijest, tko smo i što smo, gdje smo pobjeđivali i gdje smo gubili te uputiti naše mlade u to što se ovdje događalo kako u vremenima Domovinskog tako i u vremenima Drugog svjetskog rata.

Kumanova ciglana, objašnjava Marunček, odabrana je s razlogom kao mjesto odavanja počasti. Ona simbolizira Hrvate, ljude intelektualce koji su živjeli u Vinkovcima tih ratnih godina, a koji su pogubljeni bez ikakvog suđenja.

Na obilježavanju 77. obljetnice počast je odao i zamjenik gradonačelnika Josip Romić. 

U povijesti je ovaj događaj ostao zabilježen kao jedan od najstrašnijih zločina komunističkog režima u ovom dijelu Europe. Odali smo počast i prisjetili se svih stradalih u ovom nemilom događaju uz napomenu kako je bitno boriti se protiv zaborava, ali isto tako protiv svih onih koji na razne načine umanjuju žrtvu hrvatskog naroda nakon Drugog Svjetskog rata.”

“Strašan je ovo zločin u kome su ljudi ubijani bez suda i bez pravde, a kojima je važno i dan danas odavati počast”, poručio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković.

Dodajmo kako je Spomenik na području nekadašnje Kumanove ciglane podignut je 2006. godine u spomen na pogubljene na tom lokalitetu u travnju 1945. nakon ulaska partizana u Vinkovce.

Pročitano 473 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun