Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Svjetski dan hemofilije

Svjetski dan hemofilije Foto: Arhiva HRV-a

Svjetski dan hemofilije.

Hemofilija je bolest karakterizirana smanjenom sposobnošću zgrušavanja krvi.

Svjetski dan hemofilije obilježava se radi podizanja svijesti o toj bolesti i drugim poremećajima krvarenja, svake godine u travnju. Ove godine će se to dogoditi po 33. put, budući da je Svjetska federacija hemofilije pokrenula tu inicijativu još 1989.  

Datum 17. travnja odabran je prema rođendanu Franka Schnabela, osnivača Svjetske federacije hemofilije, a čiji je rad uvelike zadužio kompletnu populaciju osoba s hemofilijom. 

- Svjetska federacija hemofilije time želi potaknuti države svih zemalja svijeta na uključivanje nasljednih poremećaja zgrušavanja krvi u nacionalne strategije, odnosno da se osvješćivanjem važnosti hemofilije i ukazivanjem na ovu bolest i druge nasljedne poremećaje zgrušavanja krvi potakne održiv i pravedan pristup skrbi i liječenju - izvijestio je predsjednik Društva hemofiličara Hrvatske dr. Marko Marinić.

Društvo hemofiličara Hrvatske je dobrovoljna, nevladina društvena organizacija koja je osnovana prije 30 godina u Zagrebu. Broji više od 400 članova, a osim oboljelih okuplja i njihove obitelji, ali i liječnike, medicinsko osoblje te brojne stručnjake različitih drugih profila koji svojim radom nastoje unaprijediti i poboljšati kvalitetu života osoba s hemofilijom.

Društvo organizira radionice, edukacije, ljetne kampove, sudjeluje na međunarodnim konferencijama koje su povezane s hemofilijom, provodi empirijska istraživanja kvalitete života osoba s hemofilijom u Hrvatskoj, izdaje vlastiti časopis „Hemofilija“ i različite druge publikacije, potiče članove na izvrsnost u obrazovanju kroz program dodjele stipendija, te provodi brojne druge projekte.

Pročitano 294 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI