Ispiši ovu stranicu

Za informacijski sustav prostornog uređenja više od 130 milijuna kuna

Osijek Osijek Foto: HRV arhiva

Više od 130 milijuna kuna vrijedan projekt "Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli" predstavljen je u Osijeku, a cilj mu je digitalizirati sve procese i procedure u sklopu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, javlja Hina.

Načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja Alen Grabar rekao je da projekt traje od 2012., a prvi moduli zaživjeli su 2014., među kojima i eDozvola, eKatalog i Geoportal.
Dosad je, izvijestio je, razvijeno 17 modula, a cilj razvoja informacijskog sustava je digitalizirati sve procese i procedure u sklopu spomenutog ministarstva koje su propisane zakonskim aktima.
Projekt je vrijedan oko 131 milijun kuna, od čega je 85 posto ili preko 112 milijuna kuna novac iz EU fondova, a 15 posto su sredstva iz državnog proračuna.

Ravnatelj Uprave za nadzor, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju Danijel Meštrić je kao jedan od novih modula izdvojio eGrađevinski dnevnik, čija je zadaća uvođenje kontrole i pravila ponašanja na gradilištima.
Taj dnevnik, naveo je, služi voditeljima radova, glavnim i nadzornim inženjerima, investitorima, voditeljima projekata, građevinskoj inspekciji, a ima li potrebe, Državno odvjetništvo ima pristup tom sustavu te može odmah dobiti sve potrebne podatke.
-U ovome projektu moramo educirati skoro 15 tisuća korisnika, pa ćemo morati intenzivirati aktivnosti kako bismo sve stigli do 1. srpnja kada je predviđena uspostava eGrađevinskog dnevnika - rekao je Meštrić.

U nadležnom Ministarstvu navode da se u sklopu projekta ISPU nadograđuje cijeli niz postojećih e-usluga, poput eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eInspekcija, eInvesticije i eEnergetski certifikat.
Cilj ovih usluga je osigurati veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativne troškove za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

 

Pročitano 363 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić