NAJNOVIJE
MUP objavio savjete vozačima uoči Velike Gospe: Pazite na hodočasnike

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza i održavanja središnjih vjerskih svečanosti u ponedjeljak očekuje se kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama. Tim povodom Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je upozorenje vozačima.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:43)
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva

Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:25)
HNK Vukovar 1991 remizirao u prvoj utakmici prvenstva

Hnk Vukovar 1991, u subotu 14. kolovoza, odigrao je prvu utakmicu u Prvoj nogometnoj ligi na gostovanju kod ekipe Dubrava tim kabel.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:09)
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)

Porast nasilja nad starijim i nemoćnim osobama

Porast nasilja nad starijim i nemoćnim osobama Foto: Arhiv HRV-a

Zabrinjavajući je trend porasta nasilja nad starijim i nemoćnim osobama u našem društvu, a tu su tendenciju još prije nekoliko godina primjetili u Udruzi žena Vukovar te kreirali aktivnosti i programe koji mogu doprinijeti većoj senzibilizaciji društva za ovaj problem. Od prošle godine sudjeluju u nacionalnoj kampanji osvještavanja društva o nasilju nad starima i nemoćnima, a napravili su i video uradak na ovu temu. U kojim se formama ovo nasilje najčešće pojavljuje doznali smo od koordinatorice Udruge žena Vukovar Mirjane Mizdrak Mišanović.

- Osobe starije životne dobi trebaju pomoć i podršku. Nasilje je najčešće individualno odnosno nad pojedincem, institucionalno te strukturalno. Rastući je trend prisilnih odlazaka u mirovinu. Statistike su nedostupne jer ne postoji posebna kategorija za nasilje nad osobama starije životne dobi. Osim toga, to nasilje se rijetko prijavljuje, jer i u slučaju prijave na postoji alternativa osim smještaja u instituciju, a ako ostane bit će dodatno izložena viktimizaciji. Dakle, tamna brojka je velika. Problem je u stavovima, strahovima, sramu čak i negiranju nasilja ako ga prijave druge osobe – naglasila je Mizdrak Mišanović.

Najčešće žrtve nasilja nad starima i nemoćnima su žene starije od 75 godina, a rizik za nasilje je veći što je veća ovisnost starije osobe o drugoj osobi, posebno kod onih koji boluju od demencije i nisu sposobni samostalno donositi odluke, a kamoli prijaviti nasilje

- Najčešći počinitelji su članovi obitelji, češće muški članovi obitelji odnosno bračni drug, odrasla muška osoba koja živi s majkom ili na teret majke. Neinformiranost o mogućnostima pronalaska pomoći, financijska ovisnost, strah, sram, krivnja, neadekvatne kazne, nepostojanje socijalne podrške i dr., pridonose odluci da se doživljeno nasilje ne prijavi. Važno je kontinuirano raditi na senzibilizaciji građana kako bi osvijestili da niti za jedno nasilje nikada i ni u kojem slučaju nema opravdanja. Naša građanska odgovornost je prijaviti nasilje za koje znamo da se događa. Posebno je važno raditi na izgradnji stavova mladih o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja bez obzira u kojem obliku ili segmentu društva se ono događalo.O ovom problemu treba otvoreno i javno govoriti – rekla je Mizdrak Mišanović dodavši da se zaštita žrtava treba pomaknuti s deklaratorne na stvarnu i unaprijediti.

Pročitano 342 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija