Ispiši ovu stranicu

Okrugli stol "Demografija – stanje, izazovi i rješenja“

Sudionici Okruglog stola Sudionici Okruglog stola Foto; Valerija Lozančić

U organizaciji Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru i Studentskog poduzetničkog inkubatora veleučilišta održan je okrugli stol na temu “Demografija – stanje, izazovi i rješenja“. Dekan Veleučilišta Željko Sudarić naglasio je kako je cilj okruglog stola mladima, uz pomoć stručnjaka za demografiju, pokazati kako i zašto ostati u Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Republici Hrvatskoj.

- Na okrugli stol pozvali smo sve relevantne dionike iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije jer su istočne županije najviše demografski oštećene. Nadamo se da ćemo ovim okruglim stolom doprinijeti da za deset godina na našemu području bude barem jedan stanovnik više nego sada. Znamo da situacija nije dobra, ali želimo ispred jedne obrazovne institucije pokazati da se u budućnosti ovdje može naseliti, živjeti, raditi i studirati – poručio je dekan Sudarić.

Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar rekao je kako još nismo dosegnuli dno demografske provalije, ali se vrlo brzo približavamo onim trendovima iz kojih će biti nemoguće izaći i oporaviti se.
- Situacija može biti još i teža. To nam govore i privremeni podaci vitalne statistike za 2021. koja je rekordno negativna od kada se mjeri u RH, odnosno podatci pokazuju rekordno visok mortalitet, rekordno visok prirodni pad stanovništva, što će dovesti do još većeg demografskog pada – rekao je Živić dodajući kako stanje iako je teško nije bezizlazno te da se uz odgovarajuće državne intervencije mogu usporavati negativni demografski trendovi.

-Dok smo 2011. godine na 100 stanovnika u mladoj dobi imali 116 stanovnika starije dobi, danas na 100 stanovnika mlade dobi imamo čak 156 stanovnika starije dobi. Biološki demografski potencijal hrvatske populacije je vrlo nepovoljan i ne jamči demografsku revitalizaciju čak i uz primjenu snažnijih mjera tako da migracijska komponenta mora ući u razmatranja demografske politike Hrvatske u narednom razdoblju – poručio je Živić.

 Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasio je kako im je zajednički zadatak stvaranje uvjeta u kojima će, pogotovo mladi ljudi, biti zadovoljni.
- Demografija je problem gotovo cijele Europe i nadam se da ćemo danas ovdje iznjedriti barem neki prijedlog koji će doprinijeti demografskom oporavku. Ja bih rekao da je demografski pad na našim prostorima pokrenula ratna agresija na Hrvatsku 1991., pospješio ulazak Hrvatske u Europsku uniju i otvaranje granica, a ekonomska kriza je dodatno zaoštrila. Rješenja, međutim, ima i po mom sudu jedini način je promjena porezne politike - poručio je Dekanić dodajući kako ljudima moraju omogućiti kvalitetan život te ih potaknuti da imaju više djece.
-Uz postojeće mjere koje Vukovarsko-srijemska županija već provodi potrebne su i dodatne – naglasio je župan.

 Višnja Bartolović sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu naglasila je kako postoji znanstveni stav da se treba okupiti oko formiranja politika koje će mladima nuditi iste pogodnosti kakve imaju u inozemstvu.
-Ukoliko ne formiramo skup javnih politika koje mladima olakšavaju kvalitetu života, zapošljavanje, napredovanje i financijsko osamostaljivanje, dogodit će se ono što je neminovno, a to je da će sva ulaganja u visoko obrazovanje i razvoj potencijala biti nepovratno izgubljeni – poručila je Bartolović.

Pročitano 418 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić