Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Obilježavanje 22. obljetnica osnutka 3 A brigade ZNG

ilustracija ilustracija Foto: HRV

U Vinkovcima je na okruglom stolu predstavljena monografija 3. Gardijske brigade "Kune" obilježena 22. obljetnica osnutka te postrojbe koja je ratovala na brojnim ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Predstavljajući monografiju predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A gardijske brigade Marko Leko naveo je kako je kroz brigadu prošlo oko devet tisuća branitelja, poginula su 364 pripadnika, više od tisuću ih je ranjeno, a 16 ih se još vodi kao nestali.

Prvi zapovjednik brigade Josip Petrinović podsjetio je kako brigada osnovana 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima pod imenom 3. A brigada Zbora narodne garde, a njezini su pripadnici sudjelovanjem u brojnim ratnim operacijama i bitkama dali nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Govoreći o monografiji Dražen Živić iz Istituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Vukovara naveo je kako je na 400 stranica monografije s puno teksta i velikim brojem fotografija i karata, napisana priča o 3. Gardijskoj brigadi s ciljem da se sačuvaju podaci i činjenice i prenese znanje o doprinosu brigade oslobađanju Hrvatske kao i da se još jednom oda priznanje svim njezinim pripadnicima. 

Pročitano 2483 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI