Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Aplikacija Be my eyes prevedena na hrvatski

Jedna od stvari na koje nas je ova pandemija podsjetila jest koliko smo si međusobno potrebni i koliko ovisimo jedni o drugima.

U svakodnevnom moru informacija možda vam je promakla ona da je aplikacija Be my eyes, kojom volonteri iz svakog kutka svijeta mogu pomagati slijepim i slabovidnim osobama, od ove godine dostupna i na hrvatskom jeziku, prenosi Media servis.

Aplikacija Be my eyes vrlo je jednostavan alat kojim svatko, putem video poziva, može pomoći slijepoj ili slabovidnoj osobi s problemima na koje ljudi bez oštećenja vida vjerojatno ni ne pomisle - objašnjava Bruno Tot iz Hrvatskog saveza slijepih koji je radio na prijevodu aplikacije na hrvatski.

- Imate zapravo na glavnom sučelju doslovno dvije tipke, velike koja je ili nazovi prvo osobnog volontera koja je najčešća opcija i zato je najveća tipka. I sljedeća tipka je doslovno specijalizirana pomoć. Kada stisnete na prvu tipku vodi vas sa prvim slobodnim volonterom koji s vama uspostavlja video vezu odnosno on vidi kroz vašu kameru - rekao je Tot.

Potrebe s kojima se volonterima javljaju slijepe i slabovidne osobe su raznolike, ali uglavnom jednostavne i brzo izvedive, a ljudima su od velike pomoći.

- Nekome treba pomoći staviti čarape na primjer, što je isto jedan od svakodnevnih problema s kojima se slijepe osobe susreću. To može biti čitanje etiketa na hrani. Ja sam osobno to koristio recimo kad sam nešto oko računala radio, i dizajn sučelja određenog programa mi je bio vrlo nepristupačan s obzirom na moje oštećenje i onda doslovno sam rekao da trebam kliknuti to i to, ne vidim gdje je miš, samo mi recite gdje je miš i onda smo polako navigirali. Tako da je jako intuitivno, jako jednostavno i evo, mogu reći iskustva su jako pozitivna - dodaje Tot.

Aplikacija je besplatna i dostupna na Androidu i IOS uređajima. Volonteri u njoj, osim materinjeg, mogu označiti i druge jezike koje govore i tako pomoći slijepim i slabovidnim osobama diljem svijeta.

- Pozivam ovim putem sve osobe koje žele pomoći da se registriraju kao budući volonteri. Čak već evo, kako su nam rekli već prije jedno godinu i nešto kada smo uspostavili suradnju s njima preko tri tisuće volontera je bilo registrirano koji govore hrvatski, a oni ne moraju nužno čak biti u Hrvatskoj, mogu biti bilo gdje u svijetu. Ili ako govorite više jezika čak ćete i prije dobiti pomoć onda u svako doba dana zato što imate veći broj volontera na raspolaganju - poziva Tot i ističe da na pomoć nije čekao duže od 15 sekundi i da je to najveća snaga ove aplikacije.

Stoga, ako na svojim mobitelima imate kvalitetnu internetsku povezanost, skinite aplikaciju Be my eyes i podarite minutu svog vremena kako biste postali tuđe oči.

Pročitano 493 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI