Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Svjetski je dan radija

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Radio i povjerenje“.

Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187 sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora.

Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja) Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva.

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Tim povodom u petak je tradicionalno održan 5. Hrvatski radijski forum, na kojem su vodeći ljudi iz kulturne i kreativne industrije govorili upravo o Radiju i kreativnoj ekonomiji.

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa nisu zaobišle ni kulturne i kreativne industrije gdje je važan faktor upravo radio. Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl:
- Nedavno je iznesen preliminarni sažetak studije utjecaja Covida na kulturne i kreativne industrije koji smo radili zajedno s Hrvatskim društvom skladatelja, gdje je istaknuto da je oko 11 posto ukupni pad kulturne i kreativne industrije - rekao je Partl.
- HUP se bori za što bolji položaj hrvatskih poduzetnika, a naravno da se onda borimo i za što bolji položaj kreativnih i kulturnih industrija. Za razvoj radija mi vjerujemo da imamo ogroman potencijal i cijenimo sve one dionike koji to također prepoznaju. One koji ne prepoznaju, vjerujemo da ćemo ih argumentima uvjeriti da počnu prepoznavati - nadovezao se predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Potom je predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac uputio čestitku:

- Svim radijskim djelatnicima i djelatnicama čestitam Svjetski dan radija. Dan prvog velikog elektroničkog masovnog medija, vjerojatno i najotpornijeg medija. Svaki put iznova valja napomenuti da je kompletan medijski sustav u Hrvatskoj kritična infrastruktura demokracije i to se najviše pokazalo tijekom ove pandemije - rekao je Popovac.

Pročitano 532 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI