Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Osmo Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće

Osmo Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće Foto: Arhiva HRV-a

Običaj pokladnoga jahanja u Slavoniji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Da ne padne u zaborav brinu se konjogojske udruge pa su u slavonsko ruho odjeveni konjanici danas obilazili Bistrince i Belišće. 

Iako je konjanicima pandemija lani pomrsila račune, ove su se godine ipak odlučili nastaviti tradiciju.

- Skupilo se tridesetak jahača iz cijele Slavonije i Baranje. Došli su nam gosti iz Gradišta, Rešetara, Županje, Đakova, Belog Manastira... Ja sam iz seoske obitelji i uvijek sam želio imati konja pa smo ga prije 15-ak godina nabavili kada nam se pružila prilika. Sada jašemo, prežemo i uživamo - rekao je predsjednik Konjogojske udruge Valpovštine, Tomislav Blažević.

U organizaciji Grada Belišća i belišćanske Turističke zajednice, njegovatelji tradicije od nogometnog su igrališta u Bistrincima dojahali do Tržnog centra u Belišću gdje su dočekani pjesmom, a zatim su krenuli u obilazak domaćina u Bistrincima koji su ih častili rakijom i slavonskom delicijama. Među zaljubljenicima u konje bilo je i dosta mladih lica.

- Odmalena sam voljela konje i sve vezano uz njih, a tu sam ljubav 'pokupila' od dede. Na jahanje sam krenula nedavno, a učila me prijateljica - rekla nam je Veronika Vidaković iz Gata.

Zamjenica belišćanskog gradonačelnika Ljerka Vučković kaže da je bitno čuvati tradiciju:

- Stariji se sjećaju nekih prošlih vremena, a mladima želimo omogućiti da vide konje i poklone im pažnju - ističe Vučković.

Iako su se vremena promijenila, običaji nisu zaboravljeni pa će se pokladna jahanja u brojnim slavonskim mjestima održavati sve do korizme.

Pročitano 297 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI