Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Penava: Najskuplja sjetva najavljuje slom hrvatske poljoprivrede

Gradonačelnik Vukovara i čelnik DP - Ivan Penava Gradonačelnik Vukovara i čelnik DP - Ivan Penava Foto: Arhiva HRV-a

Gradonačelnik Vukovara i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Osijeku je upozorio na najskuplju sjetvu u povijesti Hrvatske.

Penava je rekao kako takva sjetva najavljuje slom hrvatske poljoprivrede, kao i slom životnog standarda hrvatskih građana.

Oštro se osvrnuo na ulogu Vlade.

- Nažalost, sve je to po već ustaljenom običaju rezultat neuspješne i inertne politike hrvatske Vlade koja je u domeni nojevskog, odnosno zabijanja glave u pijesak. Kasne reakcije. Moramo biti svjesni da kada govorimo o poljoprivrednoj sezoni ona je već uvelike počela - ističe Penava.

Članovi stranačkog odbora za poljoprivredu Darko Dimić i Slavko Grgić napomenuli su kako će zbog inflacije i porasta cijena poljoprivrednici manje ulagati u prihranu, samim time imati manje prinose, a krajnja cijena proizvoda još će više rasti.

- Nama predstoji sada predsjetvena gnojidba i prihrana dušičnim gnojivima koja su višestruko skuplja nego prethodne godine. Ja kao osoba koja ima OPG, kada gledam račune, ove su godine višestruko veći nego prošle. U razgovoru s poljoprivrednicima uočljivo je da će doći do smanjenja upotrebe gnojiva od 25 do 50%, što će značajno dovesti do smanjenja prinosa i njegove kvalitete. Ako biljka nije dobro uhranjena podložna je i bolestima pa će se morati ulagati i u njegovu zaštitu, a svjedoci smo i suša proteklih sezona što iziskuje dodatne troškove - rekao je Darko Dimić.

Slavko Grgić izdvojio 4 mjere kojima bi se moglo pomoći poljoprivrednicima:

- To su nadoknada razlike cijene gnojiva i repromaterijala u sjetvi, beskamatni zajmovi, dodatno smanjenje PDV-a na repromaterijal i energente, te reguliranje cijene plavog dizela - rekao je Grgić i dodao kako će rasti cijene kruha, prehrambenih proizvoda jer je već sada razlika u repromaterijalima u odnosu na prošlu godinu i do 400%.

Istaknuo je i kako je cijena premium pšenice prošle godine 1,40 kn/kg, a prema tržišnim informacijama i sustava u poljoprivredi već je sada 2,05 kn/kg.

Pročitano 350 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI