NAJNOVIJE
Festival Šokačke pisme u Županji 26. lipnja

Ovogodišnji 17. glazbeni festival „Šokačke pisme“ bit će održan u dvorištu Zavičajnoga muzeja Stjepana Grubera u Županji 26. lipnja s početkom u 20 sati, objavio je Damir Bačić, direktor festivala.

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 17:58)
Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili razredbenog ispita

U svrhu sufinanciranja troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2022./2023.,Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2022./2023. za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu HRVI iz Domovinskog rata, djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Javni poziv otvoren je od 24. svibnja do 22. srpnja 2022. godine. 

Svi detalji Javnog poziva te pripadajući obrazac zahtjeva nalazi se na službenoj internet stranici Ministarstva hrvatskih branitelja. 

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 16:21)
U e-savjetovanju 1,2 milijuna kuna vrijedan Program potpore pčelarima zbog pomora pčelinjih zajednica

Ministarstvo poljoprivrede je u postupak e-savjetovanja uputilo Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini. Riječ je o Programu vrijednom 1,2 milijuna kuna koji sadrži mjeru naknade izgubljene dobiti pčelarima zbog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčelinjih zajednica tijekom travnja i svibnja ove godine - izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Provedbom Programa kroz mjeru naknade za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima. Također, korisnicima će se na ovaj način osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što bi imalo direktan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u skladu s člankom 129. Zakona o poljoprivredi, a kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske tijekom mjeseca travnja i svibnja 2022. godine.  

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 15:58)
Financijska potpora za 45 udruga

Grad Vinkovci i u 2022. godini podupire rad udruga kojima je cilj humanitarno djelovanje i zaštita zdravlja građana te onih koje su stalna potpora braniteljima, njihovim obiteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 13:51)
Dan otvorenih vrata u vojarni “204. brigade HV” u Vukovaru

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 31. obljetnice ustrojavanja HV-a, za građane su diljem Hrvatske u vojarnama organizirani Dani otvorenih vrata. Posjetitelji će u vremenu od 9:00 do 15:00 sati moći razgledati izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opremu postrojbi Hrvatske vojske. Izloženo će biti pješačko naoružanje, borbena oklopna vozila, naoružanje i druga oprema koju koriste pripadnici Hrvatske vojske.

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 13:50)
Tri prometne nesreće, dvije osobe teže ozlijeđene

U srijedu, 25. svibnja u 10,35 sati, u Ulici J. J. Strossmayera, u Županji, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđena pješakinja.

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 11:05)
U Nuštru u tijeku upisi djece u vrtić

Upravno vijeće Predškolske ustanove „Vrtuljak“ Nuštar obavijestilo je o o upisu djece predškolske dobiu program odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2022./2023. na području općine Nuštar, do popune odgojno obrazovnih skupina.

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 09:23)

Anušić i Radić na koncertu u Budimpešti

Sličan je koncert održan i u Osijeku tjedan dana ranije Sličan je koncert održan i u Osijeku tjedan dana ranije OBŽ

U Operetnom teatru Budimpešta održan je gala koncert „On the Bridge of Music“ povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Republikom Mađarskom, isti je takav koncert održan u Osijeku tjedan dana ranije.

Koncertu su nazočili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, njegov zamjenik Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te brojni drugi uzvanici iz Hrvatske i Mađarske.

Anušić se osvrnuo na suradnju dviju zemalja koja seže u 90-e godine prošloga stoljeća kada je Republika Hrvatska izborila samostalnost.

- Suradnja je bitna prije svega zbog ljudi, zbog Hrvata koji žive u Mađarskoj i Mađara koji žive u Hrvatskoj. U Osječko-baranjskoj županiji je najveći broj Mađara u Baranji, a te dvije zajednice su trajna poveznica dvaju naroda. Mađarska se u posljednjih 30 godina pokazala kao dobar prijatelj Hrvatskoj i pomogla joj u trenutcima kada joj je bila potrebna pomoć, prije svega tijekom Domovinskog rata i poslijeratne obnove. Trenutno, Mađarska i Hrvatska razvijaju dobre diplomatske odnose, imamo dobru komunikaciju i projektnu suradnju na razini općina, županija i gradova, tako da je sve ovo prirodan slijed. Treba posebno naglasiti dovršetak koridora V c koji se upravo spaja s Mađarskom i koji će još više približiti naše dvije zemlje – kazao je Anušić.

Intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja naglasila je kako ovo veliki i svečani događaj kako za kazalište tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. Izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli organizirati koncert unatoč korona pandemiji.

- Unatoč svim problemima i teškoj epidemiološkoj situaciji uspjeli smo osigurati održavanje oba koncerta u tjedan dana. Rezultat je to višemjesečnih priprema, a sve je započelo pozivom veleposlanika RH u Mađarskoj Mladena Andrlića koji je predložio zajedničku suradnju te smo vrlo brzo krenuli s pripremom suradnje hrvatskih i mađarskih glazbenika. Publika je mogla uživati u skladbama velikih hrvatskih i mađarskih skladatelja poput Jakova Gotovca, Emmericha Kálmána, Franza Lehára, Ivana pl. Zajca i mnogih drugih – rekla je Vrselja.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer dok je orkestrom Opere HNK-a u Osijeku ravnao maestro Filip Plavišić. Redatelj koncerta je Szilard Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista nastupili su Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto, Leon Košavić, Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sastao se u Budimpešti s gradonačelnikom XIII. okruga Budimpešte Józsefom Tóthom koji je za svog osječkog kolegu upriličio svečano primanje u Kulturnom centru Radnóti Miklós. Gradonačelnici su s ponosom istaknuli da su Osijek i XIII. okrug Budimpešte 2001. godine potpisali sporazum o suradnji i prijateljstvu te da su ostvareni brojni uspješni projekti suradnje u kulturi, sportu, obrazovanju i gospodarstvu.

– S 13. okrugom Budimpešte njegujemo prijateljstvo više od 20 godina. Budimpešta je velika europska metropola, a veliko je i zadovoljstvo što je 13. okrug grad prijatelj Osijeka. S gradonačelnikom smo razgovarali o tome kako funkcioniraju naši sustavi i kako još više povezati 13. okrug Budimpešte i Grad Osijek – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako u okviru gospodarske diplomacije namjeravaju spajati osječke i budimpeštanske tvrtke radi jačanja gospodarske suradnje.

Da ima prostora za produbljivanjem veza između ovih dvaju gradova, osobito na gospodarskom planu, složio se i gradonačelnik Jozsef Toth.

– Naši gradovi već više od 20 godina imaju dobru i iznimno kvalitetnu suradnju. Ovaj odnos željeli bismo očuvati i dodatno produbiti gospodarske odnose. Dosad su najvažnije okosnice suradnje bili kulturni i sportski programi, te stručne razmjene, kao i to da smo uzajamno bili nazočni na važnim događajima u Osijeku i Budimpešti – rekao je gradonačelnik Toth.

Gradonačelnici Radić i Toth obišli su potom Park Osijek koji je u samome srcu XIII. okruga Budim.

Pročitano 183 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija