Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Poziv jahačima na 19. pokladno jahanje u Vinkovcima

Poziv jahačima na 19. pokladno jahanje u Vinkovcima Foto: Arhiva HRV-a
Udruga Vinkovački šokački rodovi pozivaju sve konjogojce, konjogojske udruge i konjičke klubove Vukovarsko-srijemske županije na sudjelovanje u tradicionalnom, ove godine 19. po redu, Vinkovačkom pokladnom jahanju, koje je najavljeno za subotu, 19. veljače.

- Pozivamo Vas da nam i ove godine budete dragi gosti na ovoj manifestaciji i veselimo se Vašem dolasku te se nadamo još jednom uspješnom i veselom jahanju kroz grad Vinkovce. Jahači koji dolaze u Vinkovce trebaju biti spremljeni u tradicijsko ruho kraja iz kojega dolaze - poručuju iz Udruge Vinkovački šokački rodovi.

Pokladna jahanja postala su tradicionalna pojava u našim krajevima koja se organiziraju Iz godine u godinu u sve većem broju sela i gradova diljem Slavonije pa tako i u Vinkovcima.

- Pokladno jahanje sa svojim obilježavanjem krenulo je još u 19. stoljeću, u vrijeme Vojne granice, kada su se jahači prerušavali u carske vojnike, Kozake te Turke, a sam čin simbolizirao je istjerivanje Turaka iz ovih krajeva preko Save u Bosnu. Čuvali su našu granicu i branili ju od napadača - rekao je predsjednik Udruge Zvonimir Liščić, dodavši kako zapisi i fotografije s pokladnog jahanja u Vinkovcima postoje već 130 godina.

Tradicijska je to i narodna baština koju Vinkovčani pokušavaju održavati sve ove godine kako bi ju sačuvali od zaborava.

- U suvremeno vrijeme pokladno se jahanje obnovilo 2001. godine. Pokrenulo ga je društvo s Krnjaša na čelu s velikim entuzijastom Draženom Blimlom, a dvije godine nakon, priključili smo im se i mi - podsjetio je Liščić, rekavši kako je prošle godine ono izostalo zbog utjecaja pandemije te se nadaju kako će ove biti uspješnije, u pravom tradicionalnom štihu.

Pročitano 515 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI