Ispiši ovu stranicu

Poslane detaljne upute obiteljskim liječnicima o BAT testiranju koje započinje 17.siječnja

Poslane detaljne upute obiteljskim liječnicima o BAT testiranju koje započinje 17.siječnja Foto: Arhiv HRV-a

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da su poslali detaljne upute za brzo antigensko testiranje (BAT) obiteljskim liječnicima koje počinje 17. siječnja, prenosi HINA. Navode da su upute o brzom antigenskom testu (BAT) liječnicima obiteljske medicine poslali kao odgovor na pojačano širenje epidemije i porast novozaraženih koji imaju sve veću potrebu za testiranjem.

"Rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu HZZO-a", navodi se u priopćenju.

Ističu da u slučaju negativnog rezultata BAT-a iz HZZO-a se generira EU digitalna potvrda, a kod pozitivnog testa izabrani liječnik svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju toga određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

"Vođeni preporukama epidemiološke struke, uvođenje BAT testiranja na razini primarne zdravstvene zaštite jedini je logični korak prema kontroli širenja epidemije i smanjenju pritiska na postojeće testne punktove. Uključivanje liječnika obiteljske medicine u testiranja BAT-om velik je doprinos trenutnim potrebama za detektiranjem zaraženih osoba. Što bolje odradimo ovaj korak, to će i daljnji tijek liječenja biti uspješniji, a pritisak na zdravstveni sustav manji", naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

 

Pročitano 149 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar