Kazne i do tisuću kuna za upravljanje vozilom neočišćenim od snijega

Ilustracija Ilustracija Arhiva: HRV

U Hrvatskoj zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu iz PU vukovarsko-srijemske Boris Klinec nabrojao je što je sve vozačima potrebno od zimske opreme.
- Zimska oprema u cestovnom prometu obuhvaća četiri zimska pneumatika ili četiri ljetna pneumatika i lancima pripremljenim za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. To je obavezna oprema koju vozači moraju imati na svojim osobnim automobilima prije polaska na cestu ukoliko su zimski uvjeti na cestama - rekao je Klinec.

Zimski uvjeti su oni uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za upravljanje vozilom koje nema adekvatnu zimsku opremu ili upravljanjem vozila koje nije očišćeno propisane su i kazne do tisuću kuna.
- Prije uključivanja u promet potrebno je očistiti automobil. Ukloniti snijeg ili vodu na vozilu te očistiti zaleđena vjetrobranska stakla. Ukoliko vozač to ne učini i zatekne se u prometu te bude zaustavljan od strane policijskih službenika kazna za ovaj prekršaj iznosi tisuću kuna – napominje policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu iz PU vukovarsko-srijemske Boris Klinec. 

Pročitano 446 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase