Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

HZJZ: treća doza i prije isteka šest mjeseci od druge doze

HZJZ: treća doza i prije isteka šest mjeseci od druge doze Foto: Arhiv HRV-a

U odnosu na prošli tjedan imamo pad od 16 % kada je u pitanju broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Media servis.

- Posljednjih dana smanjuje se broj novih slučajeva, no broj onih koji su izgubili bitku s bolešću je visok. Zato ponovno pozivamo na cijepljenje građane svih dobnih skupina, a pogotovo starije i one s komorbitidetima. Virus ne prestaje s prilagodbom. Nedovoljan broj cijepljenih omogućava virusu daljnje mutacije. Prema posljednjim informacijama Centra za kontrolu bolesti SAD-a kod cijepljenih osoba 8 puta je manja vjerojatnost zaraze te 25 puta manja vjerojatnost hospitalizacije i smrti nego kod necijepljenjih - rekao je Beroš

Iako bilježimo pad, brojke su i dalje visoke, smatra premijer Andrej Plenković koji je po tko zna koji put apelirao na cijepljenje.

- Posebno je važno za naše sugrađane da se nastavi proces cijepljenja, a osobito da se ide intenzivnije u cijepljenje trećom dozom, booster dozom koja značajno povećava zaštitu. Stoga, u ime cijele Vlade, pozivam sve koji su se cijepili da se prije isteka šest mjeseci od druge doze cijepe i trećom dozom - ističe premijer.

Upravo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer poslijepodne objavio nove preporuke za cijepljenje. Kažu da je Europska agencija za lijekove podržala primjenu treće doze - boostera, tri do šest mjeseci nakon druge doze. Preporučuje se i da osobe koje su preboljele Covid, najmanje šest mjeseci od preboljenja prime barem jednu dozu cjepiva, no nije pogrešno ako se cjepivo primi i ranije.

Ministar unutarnjih poslova i prvi čovjek stožera Davor Božinović pozvao je na poštivanje mjera za blagdane.

- Apeliramo na građane da maksimalno izbjegavaju razna nekontrolirana i rizična okupljanja prilikom božićnih blagdana, osobito u zatvorenim prostorima, pa i da održavanje misnih slavlja što više prate na otvorenom prostoru ispred vjerskih objekata ili putem TV prijenosa - istaknuo je Božinović.

Božinović je na pitanje o radnom vremenu hotela i ugostiteljstva u novogodišnjoj noći rekao da je na snazi odluka o radnom vremenu do ponoći, no nije posve zatvorio mogućnost izmjene te odluke.

Pročitano 416 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI