Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca u Otoku

Spomenik u središtu Otoka Spomenik u središtu Otoka Foto: Arhiva HRV

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka obilježena je 30. obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

- Okupili smo se ovdje u Otoku kako bi se prisjetili tragičnog događaja koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 2. prosinca 1991. godine. Prisjećamo se i tragedije svih poginulih otočkih branitelja, od onih koji su prvi poginuli u Borovu selu Luke Crnkovića i Zorana Gašića pa sve do zadnjeg poginulog Vinka Pinjuha – rekao je gradonačelnik grada Otoka, Josip Šarić.

Podno spomenika poginulim zrakoplovcima i padobrancima, u središtu Otoka, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina, brojna državna izaslanstva, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Gradova Otok, Vukovara sa ratnim zapovjednicima i predstavnicima braniteljskih udruga, Vinkovaca te Grada Đakovo.

- Grad Otok izgradnjom spomenika poginulim pilotima i otočkim braniteljima te komemoracijom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća sjeća se tužnih i teških, ali i ponosnih dana najtežeg vremena na ovom dijelu bojišnice. Komemoracijom smo uspjeli sačuvati žrtvu i uspomenu na ono što su oni radili 1991. godine – naglasio je Šarić.

Prije polaganja vijenaca u otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa zadušnica.

Stradali piloti i padobranci prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kao pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginuli su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. Godine, nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak, oborila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Pročitano 648 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI