NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca u Otoku

Spomenik u središtu Otoka Spomenik u središtu Otoka Foto: Arhiva HRV

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka obilježena je 30. obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

- Okupili smo se ovdje u Otoku kako bi se prisjetili tragičnog događaja koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 2. prosinca 1991. godine. Prisjećamo se i tragedije svih poginulih otočkih branitelja, od onih koji su prvi poginuli u Borovu selu Luke Crnkovića i Zorana Gašića pa sve do zadnjeg poginulog Vinka Pinjuha – rekao je gradonačelnik grada Otoka, Josip Šarić.

Podno spomenika poginulim zrakoplovcima i padobrancima, u središtu Otoka, vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina, brojna državna izaslanstva, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Gradova Otok, Vukovara sa ratnim zapovjednicima i predstavnicima braniteljskih udruga, Vinkovaca te Grada Đakovo.

- Grad Otok izgradnjom spomenika poginulim pilotima i otočkim braniteljima te komemoracijom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća sjeća se tužnih i teških, ali i ponosnih dana najtežeg vremena na ovom dijelu bojišnice. Komemoracijom smo uspjeli sačuvati žrtvu i uspomenu na ono što su oni radili 1991. godine – naglasio je Šarić.

Prije polaganja vijenaca u otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa zadušnica.

Stradali piloti i padobranci prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kao pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginuli su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. Godine, nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak, oborila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Pročitano 261 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija