Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Sjećanje na žrtve komunističkog terora

Biskup Mrzljak u Vukovaru Biskup Mrzljak u Vukovaru Foto: HRV

U Vukovaru je tradicionalno obilježen Spomen dana sjećanja na žrtve komunističkoga terora 1945. kada su partizani nakon ulaska u grad ubili više od 300 nedužnih građana čiji su posmrtni ostatci u nekoliko masovnih grobnica od kojih je najveća na izletištu Adica.

Komemoraciju obilježavanja organizirali su vukovarski  franjevački samostan, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Vukovara i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, centar Vukovar.

 

Program je počeo molitvom i polaganjem vijenca kod spomen križa u parku uz crkvu sv. Filipa i Jakova na mjestu pogubljenja nekih žrtava. Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup Josip Mrzljak, inače Vukovarac čiji je otac također ubijen kao žrtva komunističke odmazde nakon oslobađanja Vukovara.

U Pastoralnom centru sv. Bone predstavljena je knjiga uglednoga povjesničara Josipa Jurčevića Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina. Osim autora o knjizi su govorili gospićko-senjski biskup Mile Bogović, inače predsjednik Komisije za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije, Mirko Kovačić i Dražen Živić.

Pročitano 2774 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI