Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Aplikacija za pomoć osobama s invaliditetom dostupna u Hrvatskoj

Aplikacija za pomoć osobama s invaliditetom dostupna u Hrvatskoj Foto: Arhiv HRV-a

Kao rezultat suradnje FER-a i HAKOM-a na projektu “Pristupačnost mobilnih aplikacija i povećanje društvene svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom”, razvijena je aplikacija “Susretnica” kojoj je cilj podići svijest o ispravnom pristupanju osobama s različitim tipovima invaliditeta.

Uz različite scenarije, korisnike se želi uputiti na inicijaciju komunikacije pitanjima “Trebate li pomoć?” i “Kako Vam mogu pomoći?”, a avatari se susreću s različitim situacijama u vlaku, poslovnici telekom operatora i poslovnici pošte te se mogu odigrati u sklopu dvije nove igre – “Idem na posao” i “Idem u poštu”.

Učenje u aplikaciji je ostvareno u obliku svojevrsnog kviza i animacija koje aplikaciju čine dinamičnom. Uz to, u aplikaciju su ugrađene opcije pristupačnosti - promjena fonta, povećavanje zaslona te opcija Naracije koja simulira rad čitača zaslona.

Naime, kako ističu autori "Susretnice", ljudi često u želji da pomognu osobi s invaliditetom, zbog krivog pristupa dovedu ne samo osobu s invaliditetom u neugodan položaj, već i sebe, nakon čega se loše osjećaju te odustaju u budućim situacijama uopće pristupiti osobi s invaliditetom. Stoga je svrha ove aplikacije upravo prikazati na praktičnim i životnim primjerima što je ispravno u ovom kontekstu.

Aplikacija je razvijena u suradnji s udrugama čiji su članovi osobe s različitim tipovima invaliditeta, što osigurava da su aplikacijom obuhvaćene najrazličitije svakodnevne situacije (npr. čekanje na kolodvoru, ulazak u dizalo, prelazak raskrižja, parkiralište itd.) u kojima se često javlja potreba za inicijacijom komunikacije.

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI