Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Udruga obiteljskih domova upozorava kako novi Zakon dovodi do neizvjesnosti

Udruga obiteljskih domova upozorava kako novi Zakon dovodi do neizvjesnosti Foto: Arhiv HRV-a

Udruga obiteljskih domova pozvala je u petak građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, dodavši da bi predloženo ukidanje obiteljskih domova dovelo do neizvjesnosti za korisnike i zaposlene, prenosi HINA.

- Udruga pozdravlja dio zakonskih novina, ali se isto tako protivi odredbama o ukidanju obiteljskih domova, za koje smatramo da su kvalitetan oblik pružanja socijalne  usluge smještaja za osobe starije životne dobi - priopćili su iz udruge.

Pozvali su javnost da se putem portala eSavjetovanje uključi u javno savjetovanje o nacrtu Zakona o socijalnoj skrbi, koje traje do 3. studenoga, istaknuvši da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predlaže ukidanje obiteljskih domova bez odgovarajuće analize dosadašnjeg rada domova i alternative za korisnike i zaposlene.

- Obiteljski domovi pružaju smještaj za više od 6000 korisnika i zapošljavaju preko 2000 osoba - kažu iz udruge, ocjenjujući da su oni kvalitetan oblik pružanja socijalne usluge smještaja za osobe starije životne dobi.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi dio je reforme sustava socijalne skrbi, a prema njegovom nacrtu, obiteljski domovi imaju rok od pet godina da se reorganiziraju u ustanovu u sustavu socijalne skrbi, čime bi poštivali definirana pravila o prostornim i kadrovskim uvjetima.

Za one s manjim brojem korisnika, zakon ostavlja mogućnost bavljenja udomiteljstvom, navodi se u objašnjenju zakonskih izmjena.

Pročitano 407 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI