NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode

Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode Foto: Valerija Lozančić

Na 3. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava počeli su djelovati kao Klub vijećnika Domovinskog pokreta, a vijećnici Hrvatske konzervativne stranke prešli su u Klub vijećnika Hrvatskih suverenista. Gradonačelnik Ivan Penava obavijestio je vijećnike o novim upravnim odjelima i pročelnicima u Grada Vukovaru, a potom je na aktualnome satu 13 vijećnika postavilo gradonačelniku pitanja vezana uz komunalnu i prometnu infrastrukturu, obnovu škole Nikole Andrića, tijeku izgradnje Ekonomske škole, stadiona i boćališta.Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode.

Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode. Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov naglasio je kako je povećanje stupilo na snagu 1. listopada, a rezultat je to jednoglasne Odluke Skupštine Vodovoda grada Vukovara, koju čine općine Borovo, Bogdanovci, Tompojevci i Grad Vukovar. Prema toj odluci cijena je jednaka kako za grad Vukovar i naselja Lipovača i Sotin, tako i za cijelo uslužno područje kojemu pripadaju općine Borovo, Bogdanovci, Tompojevci, Trpinja i Negoslavci, a nova je cijena ujednačena za fizičke osobe i gospodarstvo.
-Ukupna cijena utroška vode sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela cijene. Prema novoj odluci u fiksnom dijelu cijene vodnih usluga za vodoopskrbu će se plaćati 16 kuna mjesečno, a za odvodnju 14 kuna mjesečno, dok prema varijabilnom dijelu cijene vodnih usluga, jedan m3 vodoopskrbe od 1. listopada koštat će 5,05 kuna, m3 odvodnje 1,85 kuna, dok će m3 pročišćavanja otpadnih voda koštati 1,50 kuna – rekao je direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov te naglasio kako je zadnja izmjena cijene vodnih usluga izrađena 2012. godine. Pojasnio je kako je do korekcije cijene došlo uslijed toga što je postojeća cijena vodnih usluga nedostatna zbog poskupljenja energenata i održavanja u posljednjih 10 godina, određenih ispravaka koja su se dogodila kao i financijskih korekcija povezanih s Projektom poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture koje će biti trošak budućeg razdoblja. Sukladno Uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva, visina određenih stavki na računu je porasla, dok se visina drugih stavki smanjila. U konačnici, korisniku, fizičkoj osobi, koja troši prosječno 20 m3 vode mjesečno, račun će porasti za oko 5 posto, dok će se računi pravnim osobama, odnosno gospodarstvenicima, umanjiti za 20 posto i više ovisno o potrošnji. Najveći porast bit će vidljiv za napuštene i prazne objekte koji će ovim izračunom kroz fiksni dio cijene također sudjelovati u obnovi i rekonstrukciji cjevovoda kao i svi ostali korisnici vodnih usluga na području isporuke – pojašnjava Tišov dodajući kako se nakon ove korekcije očekuje i ranije odgađana modernizacija i opremanje, a što je nužno za nastavak kvalitetnog i efikasnog održavanja sustava vodovodne mreže i mreže odvodnje.

Vijećnika Stjepana Mađarca (HDZ) zanimalo je je li moguće adaptirati prostor za potrebe udruga na adresi Trg hrvatskih branitelja 1. Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu, Marina Vlajčić odgovorila je kako će, sukladno uvidom u prostorni plan te izgrađenost parcele, vidjeti što je moguće učiniti.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) upitao je gradonačelnika jesu li donesena rješenja kojim su neki djelatnici Grada Vukovara ostali neraspoređeni s obzirom na novi ustroj Grada. Gradonačelnik je rekao kako će odgovor dobiti u pisanom obliku.

Vijećnica Jasmina Jukić (HS) pitala je u ime građana Olajnice i naselja Rupe hoće li još dugo trajati radovi i buka vezani uz izgradnju Ekonomske škole. Pročelnik Čulig pojasnio je kako je riječ o fazi u kojoj se radi na produbljivanju tla i nasipavanju kamena. Zamolio je građane za još malo strpljenja jer su radovi pri kraju.

Vijećnik David Vlajčić (DP) postavio je pitanje vezano novi natječaj o stipendiranju studenata s područja grada Vukovara. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić pojasnio je kako natječaj traje do 29. listopada te da je Grad Vukovar i ove godine za tu namjenu osigurao 1.600.000 kuna. Do sada je stigla 121 prijava, a isplata stipendija počinje krajem siječnja.

Vijećnika Igora Naletilića (DP) zanimala su ulaganja u sportsku infrastrukturu. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac pojasnio je kako slijedi modernizacija sportske dvorane Borovo naselje, da su u tijeku radovi na izgradnji novog, natkrivenog boćališta u sklopu ŠRC Lijeva Bara kao i da su radovi na izgradnji gradskog stadiona privedeni kraju.

Radivoj Đurić (DP) upitao je o tijeku izgradnje biciklističe staze na Mitnici. Pročelnik Čulig pojasnio je kako je u tijeku izmjena projektnog rješenja zbog izmještanja hidranata, ali da će rdovi biti gotovi do 18. studenog.

Vijećnika Vedrana Vuletu (HS) zanimao je tijek obnove Osnovne škole Nikole Andrića. Zamjenik Sušac pojasnio je kako radovi još nisu završeni iako je krajnji rok bio 21. listopada, ali prema riječima izvođača radova uskoro će ih privesti kraju. Napomenuo je i da unatoč tome što je sve pripremljeno, resorno Ministarstvo još uvijek nije potpisalo natječaj za opremanje škole.

Domagoja Bilića (DP) zanimao je završetak radova na izgradnji kružnog toga kod Osnovne škole Antuna Bauera. Prema riječima zamjenika Sušca, nadaju se da će kružni tok biti pušten u promet do 15.studenoga.

Pročitano 668 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija