Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održana tribina Humanitarni konvoj liječnika bez granica u opkoljenom Vukovaru

Tribinom Humanitarni konvoj liječnika bez granica u opkoljenom Vukovaru obilježena  je 30. godišnjica humanitarnog konvoja, kojim je 19. listopada 1991. iz vukovarske bolnice evakuirano 112 teških ranjenika. Tribina je održana u Zagrebu, a gosti tribine bili su akademik Ivica Kostović, liječnik dragovoljac u Glavnom sanitetskom stožeru Republike Hrvatske, prof.dr. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva RH, Drago Skoko, vukovarski branitelj i sudionik konvoja i dr. Edin Zujović, voditelj transfuziološke službe u Vukovarskoj bolnici 1991. koji je podsjetio na ta događanja.

-U to smo vrijeme, početkom listopada 1991., u Vukovaru imali 250 teških ranjenika, a broj se svakim danom povećavao. No mi nismo znali ni kada će konvoj doći  ni koliko će vozila  u konvoju doći, a niti  koliko će ranjenika moći biti evakuirano, ali smo imali nadu kako će konvoji dolaziti barem jednom tjedno, jer smo dobili informaciju kako to Europska zajednica ugovara i stoji iza toga te kako će u konvoju biti liječnici bez granica i medicinsko osoblje.- sjeća se Zujović dodajući kako je tih 112 ranjenika ipak uspješno izašlo iz Vukovara nakon gotovo 15 sati neizvjesnog putovanja. To je bio i jedini konvoj kojim su ranjenici evakuirani iz Vukovara, prije njegovoga pada.

Organizator  tribine je Udruga "Za Vukovar" čiji je dopredsjednik Damir Luka Saftić naglasio kako je Vukovar za njega svetinja i kako će se udruga uvijek prisjećati se ratnog Vukovara i hrabrosti njegovih branitelja, medicinskog osoblja vukovarske ratne bolnice, ali i civila koji su preživljavali u skloništima.

-Udruga Za Vukovar svake godine organizira akciju biciklom do Vukovara. Ove godine iz Zagreba krećemo 14. studenoga  kako bi u Vukovar  stigli 17. studenoga. Pokrenuli smo i akciju Dobrovoljnog darivanja krvi tako da svake godine po dolasku u Vukovar darujemo krv za potrebe  vukovarske bolnice. – kaže Saftić.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a kao posebna gošća tribine bila je i estradna umjetnica Tereza Kesovija.

Pročitano 600 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI