NAJNOVIJE
Fond: 7. prosinca zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna. 

- Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin - 7. prosinca. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije - priopćio je u utorak Fond za energetsku učinkovitost. 

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, u Fondu kažu kako se radi na optimizaciji načina prijave na javni poziv.

Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, u Fondu ističu kako će svi zainteresirani građani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. 

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije.

Može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. 

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:52)
Vinkovci: Napreduju radovi na Gradskoj knjižnici i čitaonici

Napreduje izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a do sada su završeni radovi na izradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže. Radove je obišao gradonačelnik grada Vinkovaca.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:29)
Još se uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Vukovara, većinom glasova vijećnika, donesena je odluka kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:19)
Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode

Na 3. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava počeli su djelovati kao Klub vijećnika Domovinskog pokreta, a vijećnici Hrvatske konzervativne stranke prešli su u Klub vijećnika Hrvatskih suverenista. Gradonačelnik Ivan Penava obavijestio je vijećnike o novim upravnim odjelima i pročelnicima u Grada Vukovaru, a potom je na aktualnome satu 13 vijećnika postavilo gradonačelniku pitanja vezana uz komunalnu i prometnu infrastrukturu, obnovu škole Nikole Andrića, tijeku izgradnje Ekonomske škole, stadiona i boćališta.Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode.

(Utorak, 26 Listopad 2021 13:43)
U Osječko-baranjskoj županiji 194 oboljele osobe

U Osječko-baranjskoj županiji je 194 pozitivnih nalaza na koronavirus.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:51)
U Hrvatskoj preminulo 30 osoba od koronavirusa

U Hrvatskoj je zabilježeno 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada 17.944.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:10)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji 99 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 99 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, objavio je županijski Stožer Civilne zaštite.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:05)

Hrvatski radio Vukovar bilježi rekordan porast slušanosti

HRV ima dnevni doseg 144.423 slušatelja HRV ima dnevni doseg 144.423 slušatelja Foto: HRV

Od početka godine Hrvatski radio Vukovar na području dviju najistočnijih hrvatskih županija ima preko 40.000 novih slušatelja.

Hrvatski radio Vukovar pozicionirao se na visoko 18. mjesto po broju slušatelja na razini cijele Republike Hrvatske u kojoj trenutno djeluje 148 radio postaja, a naša medijska kuća broji 144.423 slušatelja dnevno. Podatci su to posljednjeg ispitivanja slušanosti kojega je provela Agencija Defacto za treći kvartal 2021. godine. Po navedenom ispitivanju HRV se etablirao kao apsolutni medijski lider na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema, odnosno najslušanija je radio postaja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije s dnevnim dosegom od 141.365 slušatelja.

 ZAOKRET U PROGRAMU

Hrvatski radio Vukovar ima županijsku koncesiju, najslušanija je radio postaja i na području Vukovarsko-srijemske županije s dnevnim dosegom od 101.880 slušatelja. Slijede Radio Vinkovci sa 76.983, Hrvatski radio Županja s 51.124 te Narodni radio s 29.744 slušatelja.

- Prošlogodišnji rezultati ispitivanja slušanosti potaknuli su nas na veliki zaokret u programu. To je podrazumijevalo uvođenje novih emisija, dvoglasnog vođenja „Jutra na HRV-u”, kao i „Vedre strane etera” te, u prvom redu, sveobuhvatni zaokret u glazbenom programu – objašnjava nam Miroslav Čorak, v. d. urednika zabavno-glazbenog programa HRV-a.

02   SLUŠANOST NA PODRUČJU RH
Od 148 radiopostaja u Hrvatskoj HRV je na 18. mjestu po slušanosti

Kad je riječ o dobnoj strukturi naših slušatelja, Hrvatski radio Vukovar predvodnik je u Vukovarsko-srijemskoj županiji među populacijom od 20 do 64 godine, kojih je dnevno 70.548.

- Danas je Hrvatski radio Vukovar radijska postaja s potpuno drugačijim zvukom, koja slušateljima nudi priliku čuti nešto novo i drugačije od većine drugih radio postaja. Nudimo alternativu za sve one koji su željni odličnoga zvuka domaćeg i stranog popa i rocka. Prijepodnevni vikend termini, kao i ranojutarnji sati u radnome dijelu tjedna posvećeni su tamburaškoj glazbi, jer pokušavamo ponuditi za svakoga ponešto – kaže Čorak, naglašavajući kako je cjelodnevni program HRV-a prožet isključivo svevremenskim glazbenim hitovima i najnovijim domaćim i stranim singlovima.

 SVE VEĆI „DIO OBITELJI”

Pozitivne promjene u radijskom programu, na naše veliko zadovoljstvo, iz dana u dan prepoznaje sve veći broj slušatelja, pratitelja na našim društvenim mrežama te čitatelja portala hrv.hr i Vukovarskih novina, ispričao je Robert Rac, direktor Hrvatskoga radija Vukovar.

- Usporedimo li podatke od 4. kvartala prošle s trećim kvartalom ove godine, Hrvatski radio Vukovar je na području dviju najistočnijih hrvatskih županija privukao preko 40.000 novih slušatelja. Neizmjerno nas veseli visoko 18. mjesto na nacionalnoj razini, gdje je konkurencija znatno veća jer se „natječete” rame uz rame s brojnim medijskim kućama koje imaju nacionalnu ili regionalnu koncesiju, a samim time imaju veći broj slušatelja zbog većeg područja njihove čujnosti – naglašava Rac, pojašnjavajući kako se ispred nas uglavnom nalaze radiopostaje s nacionalnom i/ili regionalnom koncesijom. No, na tronu smo radijskog etera hrvatskoga istoka jer su iza nas ostali, primjerice, osječki Slavonski radio na 19. mjestu, Radio Slavonija iz Slavonskoga Broda na 23., Radio Baranja iz Beloga Manastira na 27., Radio Vinkovci na 28. te HRT Radio Osijek na 31. mjestu nacionalne liste slušanosti.

01   SLUŠANOST NA PODRUČJU VSŽ I OBŽ
HRV je najslušanija radiopostaja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije

 PROMJENE NEĆE PROĆI NEZAPAŽENO

Rac je objasnio kako je porast slušatelja rezultat napornog i predanog rada djelatnika, ali i velikih programskih izmjena, posebice u Zabavno-glazbenom programu koji se svakodnevno obogaćuje domaćom i stranom hit glazbom. Neizostavni dio kvalitetnog radijskog programa je i brz, točan, jasan i kratak informativni program. Veliko osvježenje u eter HRV-a unijeli su glasovi novih kolegica i kolega.

- Uveli smo i nove specijalizirane emisije o poljoprivredi, zdravlju, za djecu i mlade te glazbenoj i filmskoj umjetnosti, što uz naše postojeće emisije o nacionalnim manjinama, kulturi, ravnopravnosti spolova, braniteljskoj populaciji i sportu čini bogatu lepezu kvalitetnog programskog sadržaja u kojemu svatko od slušatelja može pronaći nešto za sebe – ispričao je Rac.
Jutro Klaudija Kristina 
Zaštitna lica i glasovi Jutra na HRV-u - Kristina Augustinov & Klaudija Boras

U korak sa suvremenim trendovima radijskoga oglašavanja, Zabavno-glazbeni program obogaćen je dvoglasnim oglašavanjem.

- Svakoga radnoga dana slušatelje će u Jutru na HRV-u buditi Kristina Augustinov i Klaudija Boras, uz čije ćete veselje, vedrinu i optimizam lakše započeti svoj dan. U smirenijem poslijepodnevu, nakon što ste svoj radni dan priveli kraju, u Vedroj strani etera od ponedjeljka do petka društvo će vam praviti Miroslav Čorak i Vanessa Kupina, a u danima vikenda društvo na našim frekvencijama pravi vam Matea Karlović – rekao je Rac.
Vedra strana etera Miro Vanessa 
Zaštitna lica i glasovi Vedre strane etera - Vanessa Kupina & Miroslav Čorak

Kako bismo ipak ostali malo zagonetni i tajnoviti, najavljujemo još sjajnih promjena koje će se realizirati do kraja godine, a koje zasigurno neće proći nezapaženo.

Pročitano 693 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija