Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Porast broja preminulih za više od 5.000 u odnosu na prethodnu godinu

U Hrvatskoj je u 2020. godini zabilježen porast broja preminulih za više od pet tisuća u odnosu na prethodnu godinu, a među uzročnicima smrti na četvrto mjesto su izbile posljedice covida od kojih je lani umrlo 4478 osoba, objavio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prvi uzrok smrti i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava od kojih je umrlo 22.817 osoba, a slijede zloćudne novotvorine koje su prouzročile smrt 13.508 osoba.

Gledajući prema spolu, u odnosu na 2019. promijenjena su prva tri uzroka smrti muškaraca u 2020. jer su na drugo mjesto izbile posljedice covida-19. Na prvom mjestu ostala je ishemijska bolest srca,  a na trećem su cerebrovaskularne bolesti. Na četvrtom je šećerna bolest, petom zloćudna novotvorina dušnika i pluća, šestom hipertenzija, sedmom zloćudna novotvorina debelog crijeva, na osmom bronhitis, emfizem i astma, te na devetom rak prostate.

Covid je na petom mjestu uzročnika smrti u žena u 2020. Na prvom je mjestu ishemijska bolest srca, a slijedi hipertenzija, cerebrovaskularne i šećerna bolest. Na šestom je mjestu ateroskleroza, slijede zloćudne novotvorina dušnika, pluća i  debelog crijeva. Na devetom mjestu je rak dojke.

Pročitano 614 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI